Postavte potu stavidla!

Zdraví 23. srpna 2012

Jsem zpocená jako myš. Leje ze mě přímo proudem. Čůrky potu se slévají v potůčky, potoky v řeky. Po čele mi stéká Nil, v podpaždí prýští Amazonka, za krkem pramení Dunaj a mezi ňadry Ganga. A na zádech, tam v tom důlku těsně nad pasem, se rozlévá delta řeky Okavango. Tak si říkám, jestli je to vůbec normální...

Potit se je lidské a tudíž normální. Nikdo vám nebude vyčítat mokrá záda, koláče v podpaždí a čůrky potu na čele, pokud jste právě vyběhla na Sněžku nebo porodila dítě. Jiná věc je takové pěkně parné odpoledne ve městě, kdy vstoupit do tramvaje znamená hazardovat se zdravím. Vedro k zalknutí a k tomu ten odér!

Přitom by stačilo použít takové ty malé šikovné věcičky - deodoranty, antiperspiranty a podobně. V drogerii jsou jich plné regály. Jenže někteří lidé by si jich nevšimli, ani kdyby měly majáček a houkaly...


Jak omladit ruce

  1. Dodržujte hygienu – je to klišé, nicméně funguje. Častěji se mýt, sušit pokožku a převlékat se do suchého. Nosit vzdušné lehké oblečení, rozhodně žádnou syntetiku.
  2. Zapomeňte na koření - těžká, smažená, ostrá a sladká jídla jsou tabu. Chilli, kari, česnek, syrová cibule, káva, černý i zelený čaj, ale také grilované maso, pórek nebo oves patří do takzvané zahřívací kategorie jídel. Naopak ochlazovat mají citrusové plody a exotické ovoce obecně. Navíc dáte-li si topinky s česnekem, budete podobně i cítit. Až na to, že to, co původně celkem chutně vonělo, bude dost nechutně zapáchat.
  3. Čepujte tekutiny - když se z vás pot jenom řine, hodně pijte, abyste nahradili vypocenou vodu. Ovšem pozor: pivíčko a jiný alkohol bohužel pocení ale naopak podporují!
  4. Doplňujte životy – tedy ztracené minerály a soli, hlavně hořčík.

Čeho je moc, toho je příliš

Někdy za to ale člověk nemůže. Potní žlázy jako by se zbláznily, lámou všechny rekordy a statistiky a nejde je zastavit. Když si vezmete, že jich po těle máme ke dvěma milionům, může z toho být hotová Niagara. Máte-li ve skříni mrtvolu či milence a po bytě šmejdí rozzuřený manžel a policajt v jednom, jsou proudy potu na místě. Někdy ale není ani 30 stupňů ve stínu, ani neběžíte do schodů a stejně jedou potní žlázy ostošest.

Já se například zpotím vždycky u zubaře. To se mi snad potí i ty zuby. A tuhle mě poléval zatraceně studený pot, když se mi ztratilo dítě. „Tohle všechno je v pořádku," ujišťuje mě doktorka Andrea Kubátová z pražské kliniky laserové a estetické medicíny Esthé. „Emoce, stres, tréma, to všechno náš nervový systém vyvádí z rovnováhy. A jelikož má zároveň pod palcem i mechanismus pocení, projevují se tyhle výkyvy i na množství potu.“

To chápu. Potkat takhle bývalého s novou kočkou v podpaždí, zatímco já mám tamtéž dva obrovské žluté fleky, jelikož jdu právě z powerjógy, mě vyvede z míry komplet, nejen můj nervový systém. To jsou pak z kapek na čele rázem celé vodopády!

Potit se při vysokých teplotách, tělesné námaze i zvýšeném stresu je zkrátka normální. Naše tělo si díky pocení udržuje stabilní vnitřní teplotu. Normální ale není, když se potíte i tehdy, kdy byste neměli. Anebo když je toho potu moc.

Kde přesně ta hranice je, se nedá říct. Z někoho se běžně jenom leje, zatímco jiný se prostě nezpotí a nezpotí. Takže pouhý fakt, že se potíte víc než ostatní, ještě neznamená, že jste nemocná.

mhd

Jízda mhd může být někdy dost horor.

zdroj: www.thinkstock.cz
deodorant

Použít tu a tam deodorant by některým lidem opravdu prospělo.

zdroj: www.thinkstock.cz

Potíte se? Už nemusíte!

Někdy ale být nemocná můžete. Hyperhidróza neboli nadměrné pocení postihuje podle odhadů jedno až tři procenta lidí na světě. Člověk trpící touhle sice nepříliš nebezpečnou, ale obtěžující nemocí vypotí až pětkrát více potu než zdravý jedinec. V extrémních případech to může být až 1,5 litru za hodinu, a to už jde o zdraví!

Řešením pro tohle upocené nadělení je botulotoxin. V injekcích. Jo, přesně ten. Kamarád hvězd z Hollywoodu alias zabiják vrásek. A při neuváženém použití taky charizmatu. V případě hyperhidrózy by vám ale charizma mohl spíš navrátit.

Ono když se máte zdravit s lidmi věčně ulepenou pravicí, někteří si můžou myslet, že jste tak trošku s hygienou na štíru. Jenže co naděláte. Žádný stres, pohyb nebo vedro, nic z toho nemusí být, člověk s hyperhidrózou se potí v jakékoli situaci. Sotva vylezete ze sprchy, už jste zase mokrá.

Tahle upachtěná nadílka je většinou shůry dána. Bohužel. Většinou se projeví už v dětství nebo v pubertě. Možnost prevence je prakticky nulová. Hyperhidrózou trpí v České republice desetitisíce lidí. Pokud k nim patříte, nezoufejte. Nadměrné pocení se dá vcelku jednoduše potlačit právě botulotoxinem.

ONA: Umění smířit se s rozdíly

Řídí ho hormony a nervový systém. Potní žlázy leží v nejnižší vrstvě kůže a spirálovitými vývody vylučují pot na její povrch. Z 99 % ho tvoří voda, ale to zbylé procento dokáže napáchat pěknou paseku. Jsou to soli a jedovaté látky, kterých se tělo potřebuje zbavit. Čerstvý pot většinou cítit není, obsahuje i určité antibakteriální složky. Jakmile je ho moc anebo se není kde umýt, začíná páchnout. A nastupují bakterie a plísně. Hlavně mezi prsty na nohou, v tříslech a podpaží.

ruce

Podání ruky k úsměvu mnohdy nevybízí.

zdroj: www.thinkstock.cz

Taste jehličky!

Botulotoxin potu řádně zatopí. A zatne mu tipec. Dočasně totiž přeruší spojení mezi nervem a potní žlázou. A je po starostech. „No jo, ale ta injekce. Auvajs!“ říkáte si asi. Možná budete mít štěstí a nebudete cítit skoro nic. Ale taky se může stát, že zrovna vy budete sykat bolestí.

Když jsem byla malá a musela jsem k doktorovi, moje máma vždycky říkávala: „Miláčku, opravdu ti nemůžu zaručit, že tě to nebude ani trošku bolet. Ale vím jistě, že tak hrozné to není, takže se nemusíš bát.“ Takže asi tak se na to dívejte. Jinak jehličky jsou miniaturní a můžete si nechat potřít kůži znecitlivujícím krémem.

Mně osobně se nejvíc potí dlaně, podpaždí a chodidla. Brr, tak to už existují jen asi dvě místa, kam bych jehličkami fakt zasahovat nechtěla. Jenže pak si uvědomím, co všechno my ženy vytrpíme pro krásu. Pamatuju si, že když jsem si vytrhávala poprvé obočí, tekly mi bolestí slzy jako hráchy. No a dnes by mě kosmetička mohla přepadnout s pinzetou i v noci a nejspíš bych se ani nevzbudila. A hyperhidróza není zdaleka jen věcí krásy.

Takže vivat jehličky!

injekce

Od pocení vás zachrání injekce.

zdroj: www.thinkstock.cz

Pár vpichů a máte na rok pokoj

Jestli máte, anebo nemáte hyperhidrózu posoudí nejlépe dermatolog. „Pokud existuje podezření na nějaké jiné závažné onemocnění, provádíme základní laboratorní vyšetření krve, případně celkové interní vyšetření", říká k tomu doktorka Kubátová z kliniky laserové a estetické medicíny Esthé. „Při nadměrném pocení v oblasti podpaždí, dlaní a plosek nohou používáme takzvaný jód-škrobový test, který nám pomůže určit, kde přesně a v jaké míře se daná místa potí.“

Několika jemnými vpichy se pak botox vpraví do požadované oblasti. Počítá se zhruba jeden vpich na jeden centimetr čtvereční. Zákrok se provádí ambulantně a samotné ošetření trvá obvykle asi čtvrthodinku. Účinek přichází pozvolna během dvou tří dnů po zákroku. A na rok máte pokoj.

Já se sice potím, ale podle paní doktorky mám štěstí. Jehličky zůstanou tentokrát v šuplíku. Jsou to jenom nervy. Takže jsem se objednala k neurologovi. Ale nejdřív musím do sprchy. Než jsem tohle dopsala, pěkně jsem se totiž zapotila.

5 nej, která byste ve městě neměli minout

  • Vhodné partie: čelo, podpaží, oblast dekoltu a dle individuální potřeby

  • Kontraindikace: těhotenství a kojení, některé neuromuskulární nemoci, kožní infekce v místě aplikace

  • Cena: od 10 000 Kč

  • Opakování: jednorázová aplikace

  • Efekt: vydrží 7 – 12 měsíců




Malé foto Laser Clinic Esthé

Potíte se nadmíru? Třeba to není hyperhidróza, ale…

… infekční nemoci. Většina je provázena horečkou, takže se tělo víc potí. Horečka likviduje zákeřné bacily a viry. Nezbývá než hodně pít a měnit pyžamo.

… menopauza. Hormonální změny a návaly horka – klasika. Buď to přejde samo, nebo pomocí prášků.

… neléčený diabetes. Zvýšené pocení a močení je známkou, že je něco špatně – rychle k lékaři!

… zvýšená činnost štítné žlázy. Dá se léčit a průvodní jevy (jako nadměrné pocení) omezit.

… problém vnitřních orgánů (srdce, plic, ledvin, žlučníku či slinivky). Pocení je druhotný příznak a po vyléčení mizí.

… vysoký tlak. Pocením se často hlásí náhlé zvýšení tlaku.

… stres, deprese, strach. Protože je pocení řízeno nervovým systémem, reaguje tělo samozřejmě na jakékoliv vybočení z normálu (změny nálad, leknutí, tréma).

… obezita. Špeky prostě hřejí.

… špatná životospráva. Ostré, smažené a příliš horké jakož i alkohol a káva dávají potním žlázám zabrat.

… abstinenční příznaky. Studený pot je typickým příznakem „absťáků“.

žena

Potit se při nemoci je normální.

chilli

Zapotí se i ten, kdo to má rád pořádně pálivé.

zdroj: www.thinkstock.cz