Vzpomínky na Středomoří: připomeňte si dovolenou voňavými bylinkami

Zdraví 28. srpna 2012

Zavřete oči a zakouzlete si s těmito bylinkami. Během chvilky se ocitnete zpátky na dovolené u šumícího Středozemního moře.

Bazalka nejen k mozzarelle

Kdo by ji neznal z kuchyně, že? Ale má i jiné přednosti. Obsahuje éterické oleje a je to celkově antistresová bylinka se zklidňujícími účinky na nervy. Dále ulehčuje vykašlávání, zvyšuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. A pozor: podporuje sílu pohlavních orgánů! Olej z ní ale není vhodný pro těhotné, kojící ženy a děti do pěti let.

  • Na tinkturu: 2 hrsti listů bazalky zalijte půl litrem 60% lihu. Vše nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíte zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přeceďte, nalijte do tmavé sklenice a užívejte 3x denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vody.

  • Na vlasy: Hrst čerstvé natě zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a 5 minut pod pokličkou vařte. Odstavte a nechte ještě 15 minut louhovat. Nakonec odvar přeceďte a jemně vmasírujte do vlasové pokožky, přikryjte osuškou a nechte 10 minut odpočívat. Když to budete opakovat 2x do měsíce, zlepšíte vzhled vlasů a zpomalíte vypadávání.

  • Na obličej: Hrst bazalky povařte v litru vody a pak přikrytá ručníkem napařujte obličej po dobu 10 minut, nejlépe před spaním.

bazalka

Bazalka vám zklidní nervy.

zdroj: www.thinkstock.cz

Majoránka na krásné vlasy

Majoránku známe i od nás, ale domov má také na jižních svazích. Vedle silic obsahuje důležité hořčiny a třísloviny. Čaj z majoránky posiluje nervy a žaludek. Povzbuzuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče. Používá se do čajových směsí k léčbě křečových žil a jako životabudič. Pití nálevu také prospívá mozku a nervům při epilepsii, po mozkové mrtvici, křečích a dlouhodobých bolestech. Napařování obličeje v majoránkové lázni pomáhá při nachlazení a zahlenění.

  • Na dýchací cesty: 2 hrsti čerstvých nebo 2 lžíce sušených majoránkových listů přelijte litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pak se nahněte nad mísu, hlavu si přikryjte osuškou a pořádně vdechujte voňavou páru. Tato napařovací lázeň by měla trvat asi 10 minut. Nakonec dobře osušte obličej a ještě chvíli relaxujte.

  • Proti vypadávání vlasů: 50 g majoránky přelijte litrem vody a vařte tak dlouho, dokud se polovina vody nevyvaří. Pak sceďte a nechte vychladnout. Vlasovou část hlavy potírejte 1x denně (nejlépe na noc) pravidelně po dobu 5 týdnů.

majoránka

Po majoránce se vám bude lépe dýchat.

zdroj: www.thinkstock.cz

Saturejka na štípance

Není nejznámější, ale je fajn. Pochází z oblasti kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stále zelených porostů. Jsou známy dva druhy – saturejka zahradní a horská. Je to asi čtyřicet centimetrů vysoký polokeřík, který má čárkovitě kopinaté, šedozelené listy. Drobounké levandulově fialové až nachové květy se objevují od července do září.

Saturejka obsahuje silice, třísloviny, slizy, pryskyřice a další účinné látky. Třísloviny mají protiprůjmový účinek, silice působí proti nadýmání, podporují chuť k jídlu, usnadňují trávení a mají mírný antiseptický a močopudný účinek. Působí rovněž velmi dezinfekčně při poraněních krku a hrtanu.

  • Na čaj: Čajovou lžičku zalijte 2 dcl vroucí vody a 10 minut louhujte. Sceďte, přislaďte medem a pijte na bolavý krk.

  • Na štípance: Rozmačkaným saturejkovým listem si můžete ošetřit kousnutí hmyzem či drobné ranky. Silice odstraní svědění a ranku výborně vydezinfikují.

saturejka

Poštípali vás komáři? Pomůže saturejka.

zdroj: www.thinkstock.cz