Konec výmluv, vezměte dvě flašky a cvičíme!

Zdraví 5. srpna 2012

Když se nám do cvičení nechce, vždycky se najde nějaký dobrý důvod proti. No tak teď už se vymlouvat nemůžete! Vystačíte si totiž s dvěma PET lahvemi.

Najít si čas a místo na pravidelné cvičení, mít vždy po ruce vhodné propriety… Taky hledáte záminky? Tak vám právě došly. Nabízíme vám totiž sestavu cviků, kterou můžete cvičit venku i doma, stačí vám pohodlné oblečení a dvě stejně plné PET lahve. Ty se vám budou hodit i během cvičení, až se budete potřebovat svlažit.

My v redakci ujíždíme na jemně perlivé Ondrášovce s příchutí lesních plodů, proto ji vidíte i na fotografiích.

Kolik opakování?

Pokud neoplýváte zdatnou kondicí, nenastavujte si z počátku příliš vysokou zátěž. Začněte u každého cviku se sérií 5x 8 cviků a s rostoucí kondicí si přidávejte.

S pravidelným cvičením se výsledky dostaví už v prvních čtrnácti dnech!

cvičení 1
foto:

Jak na to:

Uchopte do každé ruky lahev minerálky a rozpažte. Nohy dejte od sebe ve větší šíři, než jsou ramena, a jemně pokrčte. Se zcela vzpřímeným trupem a zády (které u méně trénovaných jedinců mohou být při cvičení „cítit“) narovnávejte kolena a zase se vracejte zpět do podřepu. Celou dobu si hlídejte rovné ruce a záda, nedovolte si ani drobný předklon.

Co posilujete:

Čtyřhlavý sval stehenní (který má mimochodem díky své velikosti zásadní vliv na spalování tělesné energie) a sval krejčovský. V napětí je i oblast ramenou – tedy deltový, dvojhlavý pažní a trapézový sval.

cvičení 2
foto:

Jak na to:

S lahvemi v rukou utvořte vestoje pravý úhel - lokty jsou na úrovni boků a předloktí vpřed. Udělejte dlouhý krok a přední nohu pokrčte do pravého úhlu. Chvilku v této pozici setrvejte (pohlídejte si nejméně pravý úhel v lokti i koleni) a vraťte se do původního postavení s uvolněnými pažemi. Vystřídejte nohy. Cvik opakujte se střídáním nohy, abyste je zatěžovala stejnoměrně.

Co posilujete:

Zadní oblast stehen, hýždí a lýtek, tedy dvojhlavý sval stehenní, trojhlavý sval lýtkový, svaly hýžďové a opět přední část stehenního svalu. Mimo to pracujete na bicepsu - každá ruka drží 1,5 kilogramu těžké závaží.

cvičení 3
foto:

Jak na to:

Klekněte si „na všechny čtyři“. Do podkolenní jamky sevřete plastovou lahev, která bude fungovat jako závaží a zároveň vám pomůže ohlídat, jestli nezvedáte koleno moc nízko, nebo vysoko – mělo by skončit na úrovni zad. Myslete na rovná záda. Po jednotlivých setech nohy vystřídejte.

Co posilujete:

Tvarujete si hýždě.

cvičení 4
foto:

Jak na to:

Posaďte se s pokrčenýma nohama a záda povolte zhruba do úhlu 40° nad zemí - už v tento moment zabírá část břišních svalů. Uchopte do rukou jednu lahev minerálky a (při zachování pozice) ji přemisťujte nalevo a napravo od svých kolen.

Co posilujete:

Problémové břišní svaly, a to jak přímý sval břišní, tak i povrchové šikmé svaly břišní.

cvičení 5
foto:

Jak na to:

Ze sedu zvedněte natažené nohy souběžně do vzduchu (čímž se horní část těla automaticky převáží dozadu). Za zvednutýma nohama si postupně podávejte PET lahev z ruky do ruky. A nezapomínejte, že i udržování rovnováhy zajišťují svaly, které posilujete.

Co posilujete:

Přímý sval břišní, protože ten se nejlépe zatěžuje právě nohama.

cvičení 6
foto:

Jak na to:

Uchopte do každé ruky jednu lahev a předkloňte se zhruba do pravého úhlu. Postupně spouštějte ruce dolů a opět je přitahujte k sobě. Neulevujte si při cestě k zemi gravitací, držte váhu svým svaly!

Co posilujete:

Tricepsy a široký sval zádový.

cvičení 7
foto:

Jak na to:

S lahvemi v rukou udělejte drobnější krok vpřed, předkloňte se (pozor na rovná záda!) a natáhněte ruce za sebe. Při tomto cviku se ohýbají pouze ruce v lokti, zbytek těla je tak ve statické pozici. Po odcvičení jedné série vyměňte nohy.

Co posilujete:

Triceps paží, přední část stehenního svalu a záda.

cvičení 8
foto:

Jak na to:

Postavte se rovně a natočte dlaně lahvemi kupředu a jako s činkami zvedejte závaží k rameni, přičemž ruce střídejte. Opět dávejte pozor na rovná záda - máte posilovat paže, ne zádové svaly!

Co posilujete:

Bicepsy.

*

Ondrášovka běh cvičení
zdroj: Archiv firem

Tip redakce

Chůze, běh, jízda na kolečkových bruslích... Vždycky můžete držet lahev minerálky, a posilovat tak o něco víc. Jen si pohlídejte, abyste měla v každé ruce vždy stejnou a přiměřenou váhu, ať nenamáháte zbytečně páteř a nepůsobíte si bolesti zad.