Ovoce nejen do koláče: pomůže vyčistit tělo a omládnout

Zdraví 13. září 2012

Dokud se dá ještě trhat nebo koupit sezonní ovoce, honem s ním udělejte něco pro zdraví. Naše receptury tentokrát myslí hlavně na prospěch organismu, i když chuť zůstává skvělá.

Hrozny pro hubnutí

Ano, můžete počkat na vylisování a dozrání vína na rulandské modré, ale prospěšné vám budou i ve formě bobulek. Hrozny obsahují vitaminy skupiny B, jsou bohaté na kyselinu listovou a vitamin C. Z minerálních látek mají hodně manganu, draslíku a hořčíku. Slupky obsahují spoustu vlákniny, takže posilují pohyb střev, a současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou tuky.

Tip redakce

Snažte se sehnat hrozny v biokvalitě nebo aspoň tuzemské. A ještě je pečlivě omývejte. Pěstitelé vína totiž obvykle dosahují velkých, pevných a na pohled krásných plodů častým chemickým ošetřováním. Podobně se při dopravě a ve velkoobchodu používají zdraví škodlivé vosky a pryskyřice, aby se ovoce krásně lesklo a déle vydrželo.

Hrozny tmavé mají ještě něco navíc: hodně barviva antokyanu, jehož složkou je vzácný proanthokyanidin-OPC. Tato látka je 20krát silnější než vitamin C a 50krát silnější než vitamin E! Čímž se řadí mezi nejúčinnější bojovníky proti volným radikálům, které se nám den co den dostávají do organismu.

Látky obsažené ve vinné révě také urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami a vyplavují bakterie, a snižují tak pravděpodobnost zánětů ledvin a močového měchýře.

Proti zácpě: Deset dní si ráno nalačno a večer asi hodinu před ulehnutím dopřejte 10 hroznových bobulí rozmixovaných s 2 dcl vody. Vypijte po douškách a úspěch je opravdu zaručen ;-)

Detox snídaně: 15 bobulí vína, 2 jahody, 1 švestku, 1 broskev a 1 dcl vody pečlivě rozmixujte. Popíjejte nalačno 14 dní.

Na hubnutí: Tahle dieta je určena pro 7 až 10 dní. Během celého dne zkonzumujte postupně kilogram vinné révy. K němu si dejte ráno a večer polévkovou lžící mletých lněných semen, kterou zapijete 0,5 litrem čisté neperlivé vody. K tomu vypijte každý den ještě 2 litry vody a místo oběda si dopřejte uvařenou rýži s nastrouhanou mrkví nebo jablkem. Na večeři jsou dovolena ještě 2 jablka.

hrozny

Tmavé hrozny pomáhají proti volným radikálům.

zdroj: www.thinkstock.cz
hrozny

Zkuste hroznovou dietu.

zdroj: www.thinkstock.cz

Broskve na omlazení

Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, taky draslík a vápník, z vitaminů především betakaroten, vitaminy skupiny B a vitamin C. Mají podpůrný účinek při bronchitidách, kašli a astmatu. Jsou mírně projímavé a močopudné.

Pleťová voda: Čistou šťávu z broskví naneste na obličej a dekolt a nechte 30 minut působit. Pak umyjte a ošetřete krémem.

Pleťová maska: Broskev rozmačkejte a smíchejte se lžící tvarohu. Naneste na obličej a nechte 25 minut působit, pak dobře umyjte.

Omlazovací kúra: 2 až 3 dny jezte pouze čerstvé broskve, v jakémkoliv množství. K tomu denně vypijte dva a půl litru čisté neperlivé vody - nic víc. Vaše tělo se vyčistí a omladí.

Výživná snídaně: Potřebujete 1/2 šálku jemně mletých ovesných vloček, 2 šálky sójového mléka, 1 lžíci mletých mandlí, 2 broskve a 1/2 šálku ledu. Vločky přelijte 1 dcl vroucí vody a nechte je 15 minut odležet. Pak je smíchejte s ostatními přísadami a pečlivě rozmixujte.

broskve

Broskve jsou skvělou snídaní a omlazovacím prostředkem.

zdroj: www.thinkstock.cz

Švestky na detox

Obsahují vitaminy skupiny B, taky draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. A jen málo sodíku, proto jsou velmi prospěšné při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, při dně a revmatismu.

Tip redakce

Pokud máte k dispozici čerstvé švestky, vždy před hlavním jídlem zkonzumujte dva plody nebo vypijte dvě skleničky švestkové šťávy. Jinak používejte švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijte.

Určitě znáte jejich projímavé účinky a mohou také velmi pomoci při dně, jako prostředek odbourávající močovinu, která je příčinou této nemoci. Taky jsou skvělým prostředkem při dietách. Působí na vyplavování vody z organismu a ve střevech vážou nadbytečné tukové látky, které se pak díky tomu nemohou uložit v těle jako zásobní tuková vrstva.

Dokonalý detox: Potřebujete ocet ume-boshi, což jsou švestky naložené dva roky v soli. Ume-boshi ocet podporuje dezinfekci celého zažívacího traktu, působí proti únavě a celkově posiluje imunitu. Pro dokonalou očistu těla pijte po dobu 3 týdnů každé ráno nalačno a večer před spaním sklenici neperlivé vody, do níž přidáte polévkovou lžíci ume-boshi octa.

Lehké projímadlo: Večer naložte 10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno snězte a zapijte vodou, v níž byly naložené. (Toto projímadlo můžete podávat v menším množství i dětem.)

Účinná očista: Potřebujete 10 švestek, 2 dl vody a čtvrt šálku jemně mletých ovesných vloček. Vločky přelijte vroucí vodou a nechte je 15 minut odležet. Pak je smíchejte se švestkami a 2 dcl vody a vše pečlivě rozmixujte. Tento nápoj pijte 7 dní.

švestky

Čerstvé švestky si dejte vždy před jídlem.

zdroj: www.thinkstock.cz
švestky

Sušené švestky přes noc naložte do vody.

zdroj: www.thinkstock.cz

Hrušky na krásu a čistotu

Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C, z minerálních látek především draslík, sodík a chlór. Taky ale hlavně hodně balastních látek, které urychlují střevní peristaltiku, čímž podporují pročišťování těla.

Zajímavý je fakt, že hrušky na sebe vážou těžké kovy, a pokud se jim z těla nepodaří všechny odvést, alespoň je zneutralizují. Jsou skvělé taky pro lidi se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce, protože odvodňují a snižují krevní tlak.

Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludek. (Obvykle se pije 4x denně čerstvá šťáva z jedné hrušky.)

Proti horečce: Drobně nakrájenou hrušku či hrst křížal povařte asi 5 minut v 360 ml vody, sceďte, nalijte do termosky a odvar pijte vlažný po doušcích během celého dne. Při vysokých horečkách či zimnicích můžete dávku až ztrojnásobit.

Pro hladkou pleť: Rozmačkejte hrušku na kaši, přidejte lžíci biojogurtu a naneste. Nechte 25 minut působit a dobře opláchněte.

hrušky

Hrušky jsou zásobárnou vitaminů.

zdroj: www.thinkstock.cz