Na bacily štamprlička a pálivé dárky od pánaboha

Zdraví 3. ledna 2013

S kdejakým nachlazením nebo jinou lehčí zdravotní potíží není třeba hned utíkat do lékárny. Zkuste nejdřív sáhnout po něčem ostřejším.

Česnek na topinku i „tam“

Česnek působí antibakteriálně, proti virům i plísním. Když rozmačkáte stroužek a nasajete štiplavý zápach, cítíte sirnaté sloučeniny. Sice moc nevoní, zato některé z nich – zvláště allicin - úžasně léčí.

Syrový česnek uvolňuje ucpaný nos a zmírňuje nachlazení, takže topinka může posloužit jako účinná první pomoc. Lékaři nepochybují o tom, že konzumace česneku prospívá srdci. Jeho sloučeniny totiž umí snížit krevní tlak a potlačují tvorbu cholesterolu v játrech.

Protivné je, že moc nevoní z úst. Můžete proto mít doplňky stravy s česnekovými výtažky. Zkusit můžete třeba řadu Allivictus, a to i na ledacos překvapivého. Například pomáhá při léčbě poševních onemocnění: třicet kapek tinktury se nanese na menstruační tampon, který žena zavede do pochvy. Tinktura si poradí také s bradavicemi nebo s mykózou na nehtech.

česnek

Česnek pomůže i tam, kde by to člověk nečekal.

zdroj: www.thinkstock.cz

Cibule do sirupu

Po domácku vyráběný sladký cibulový sirup s medem konzumují naše děti při kašli dodnes. Cibule coby další přírodní „všelék“ prostě nezklame. Stejně jako česnek i ona obsahuje allicin proti bakteriím a virům. Kromě toho dodává cibule do organismu kyselinu listovou, vitaminy řady B, vitamin C, E a karoteny, tedy silnou armádu antioxidantů.

Syrovou cibuli by si měli dopřávat lidé s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, protože tím budou stimulovat tvorbu hodného HDL cholesterolu, který škodlivý LDL cholesterol pomáhá odplavovat z cév. Také se ukázalo, že cibule obsahuje látku, snižující krevní srážlivost.

Cibule také prospívá trávení, protože ve střevech napomáhá udržovat zdravou mikroflóru, zlepšuje chuť k jídlu a stimuluje produkci žluče i trávicích šťáv. Někdo ale tuto štiplavou pochoutku na talíři nesnese, ať už kvůli alergii, nebo kvůli cukrům, obsaženým v cibuli. Ty mohou způsobit nadýmání.

cibule

Cibule je ideální, máte-li vysoký cholesterol.

zdroj: www.thinkstock.cz
sirup

Na kašel je zase dobrá ve formě sirupu.

zdroj: www.thinkstock.cz

Chilli papričky proti hlenu

Říká se jim také kayenský pepř, a jelikož pálí jako čert, musí se do pokrmů dávkovat opatrně. Látka, způsobující v ústech plamenné pocity, se jmenuje kapsaicin. Kromě něj chilli papričky obsahují vitamin C a karoten.

Papričky podporují chuť k jídlu a v přiměřeném množství působí na žaludek lépe než klasický pepř. Ve větším množství ale dráždí močové a pohlavní ústrojí. Chilli pomáhá odstraňovat hlen z dýchacích cest a ulevuje při zduření sliznic.

Jelikož se kapsaicin dobře rozpouští v tucích, bývá přidáván do mastí. Ty pak slouží k léčebnému prohřívání chronicky bolavých zad i kloubů končetin.

chilli

S dávkováním chilli opatrně.

zdroj: www.thinkstock.cz

Zázvor

Horký zázvorový čaj je dnes hitem v mnoha kavárnách. Lidé ho popíjejí preventivně, ale může sloužit i jako lék při prvních známkách nachlazení, kdy ulevuje při rýmě a působí protizánětlivě.

Když se do zázvorového čaje přidá med a citrón, je to opravdu léčivá bomba.

Zázvor má dobrý vliv i na trávicí soustavu, zmírňuje nevolnosti, pocit plnosti a doporučuje se také na potlačení nucení na zvracení. Bonus navíc? Jedná se prý o účinné afrodisiakum.

zázvor

Zázvor podpoří vaše libido. A jinak taky báječně chutná.

zdroj: www.thinkstock.cz