Zpotit se při sexu je fajn. Ale co když se potíte pořád?

Zdraví 19. března 2013

„Když mám důležitou schůzku, potím se tak, že se musím těsně před ní převléknout. Neumíte si představit, jak mě to stresuje a omezuje v práci,“ zoufá si Kamila. Důležitých schůzek má přitom jako advokátka několik denně. A ve skříni má proto pět zásobních halenek.

A nemusíte být jenom advokátka, aby vám pocení překáželo v práci. Taková prodavačka nebo servírka musí vonět úplně stejně, nemluvě o učitelce nebo úřednici v bance.

Pocení silné tak, že na něj nestačí ani pořádné mytí a antiperspiranty, dokáže člověka ničit. Pokud se hodně potíte, protože máte chřipku, je to v pořádku a přejde to. Pokud máte menopauzu a návaly, není to taky nic moc, ale taky to má logiku. Příčin může být ale spousta.

„Neléčený diabetes, zvýšená činnost štítné žlázy, problém vnitřních orgánů, vysoký tlak, stres, deprese, strach, změny nálad, leknutí, tréma, obezita, špatná životospráva, jídlo ostré, smažené a příliš horké, alkohol a káva,“ tak shrnuje příčiny nadměrného pocení lékařka Yvonne Bergerová z pražské kliniky BcD Clinic (www.bcdclinic.cz).

Jmenuje se to hyperhidróza

Jenže to pořád není všechno. Existuje taky takzvaná generalizovaná hyperhidróza - přílišné pocení, které postihuje na těle rozsáhlejší plochu.

„Jde o diagnózu, při které se jednoduše potíte víc, než je normální. Obvykle je způsobena skrytým onemocněním. Je jich zase celá řada, třeba úzkostné poruchy, problémy se srdcem, poškození nervů, onemocnění míchy, hormonální problémy, infekce a podobně,“ vysvětluje lékařka.

K tomu ještě přísluší lokální hyperhidróza, která se neprojevuje na celém těle, ale postihuje hlavně dlaně, plosky nohou, podpaží, obličej, třísla nebo záda. To je právě problém, který trápí Kamilu.

pot

Potíte se pořád, jako byste byla v sauně? Viníkem může být hyperhidróza.

zdroj: www.thinkstock.cz

Radši to řekněte na rovinu

  • Nejezte ostrá jídla a nepijte kávu.
  • Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitních bot i ponožek.
  • Jídlo a pití nejezte a nepijte úplně horké.
  • Noste dobře prodyšné volnější oblečení.
  • Zkuste odvar ze šalvěje a dalších bylin. 1 lžíci listů šalvěje, 1/2 lžíce ořechových listů, 1/2 lžíce přesličky, 1/4 lžíce meduňky a 1/4 lžíce řebříčku 3 minuty vařte v půl litru vody. Nechte vychladnout, přeceďte a vypijte napůl ráno a večer.
  • Pořádně pijte, nejlépe čistou vodu, tělo to potřebuje. Nevěřte, že to pocení zhorší, naopak tělu pomůžete.

Co vám nabídne lékař

Podstatné je, jestli má šanci s tím něco dělat. Odpověď zní, že má. „U někoho zabírají lokální antiperspiranty s 12 až 20procentním obsahem chloridu hlinitého. Po aplikaci přímo na postiženou oblast kůže se blokují kanály potních žláz,“ nabízí lékařka, ale upozorňuje, že když se takové antiperspiranty používají opakovaně, může mít na ně člověk alergickou reakci.

Taky se nabízejí léky, třeba anticholinergika, která se používají na svalové křeče. „Ty se mohou užívat k zabránění stimulace potních žláz. Vyvolávají ale vedlejší účinky, třeba nevolnost, zmatenost, únavu a poruchy zraku,“ varuje MUDr. Bergerová.

Těm, komu se potí ruce nebo nohy, se nabízí metoda jménem iontoforéza. K zamezování tvorby potu dochází pomocí přístroje na baterie, kterým si pacient přivádí do rukou, nohou a někdy i podpaží nízký elektrický proud.

Ještě je tady chirurgie: „Chirurgické postupy představují poslední možnost pro osoby, u nichž se hyperhidrózu nepodařilo zvládnout jiným způsobem a jejichž kvalita života je vážně snížena. Jsou dva typy chirurgické léčby k zastavení tvorby potu - odstranění potních žláz a endoskopická transtorakální sympatektomie.“ To druhé je jakési, jednoduše řečeno, odsátí potních žláz.

botox

Botox není jen proti vráskám. Pomůže i v boji proti pocení.

zdroj: www.thinkstock.cz
laser

Vyzkoušet můžete i laserový paprsek.

zdroj: www.thinkstock.cz

Ještě dvě metody: botox a laser

Proti pocení se ale dá použít taky botulotoxin, který znáte určitě minimálně z doslechu z použití proti vráskám. „Dokáže se navázat na nervová zakončení potních žláz, a tlumí tak jejich činnost. Aplikace se provádí jednotlivými vpichy jemnou inzulínovou jehličkou v místním znecitlivění, které se aplikuje asi hodinu před zákrokem.

Počítá se zhruba jeden vpich na jeden centimetr čtvereční. Zákrok se provádí ambulantně a samotné ošetření trvá obvykle asi čtvrthodinku,“ popisuje lékařka.

Účinek nastane za několik dní, a vydrží asi čtyři až šest měsíců. Potom není problém zákrok zopakovat. Cena za tohle ošetření je podle velikosti plochy devět až třináct tisíc korun.

A poslední dnes známou možností je odstranění pocení laserem. „Jde o miniinvazivní metodu v místní anestezii. Zákrok trvá asi půl hodiny.

Během této doby dojde k narušení potních žláz laserem, zhruba do dvou týdnů se pocení výrazně zmírňuje. U silného pocení je dobré zákrok za dva tři měsíce zopakovat, ale pocení se omezí až o 80 procent,“ říká lékařka.

elektronické předplatné