Jsou dražší a hůř se shání: proč chtít mléko a mléčné výrobky od farmářů?

Zdraví 5. března 2013

Hned na úvod oprava – dražší mléko a mléčné výrobky být nemusí, záleží na tom, co si vyberete. Že se výrobky od malých farmářů hůř shání, to je ale bohužel pravda. Zeptali jsme se, proč se vyplatí tomu shánění věnovat čas.

„Důvodem je především chuť, která je mnohem pestřejší a výraznější než u těch standardizovaných, průmyslově vyráběných jogurtů nebo sýrů,“ říká David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno.

Kdo jednou okusil, vždycky se vrací, i když ho možná intenzivní, silná, výrazná chuť napoprvé překvapí.

„V chuti mléka se totiž vždycky odráží roční období, kvalita stáda a to, co stádo spásalo. Chuť mléčných výrobků je tak mnohem pestřejší, a ne pokaždé stejná jako od velkých výrobců," potvrzuje Miloš Kvasnička, autor mnoha mléčných výrobků z Ježkova statku.

A přidává se i František Němec z Farmy rodiny Němcovy: „Také je třeba dodat, že nositelem chuti je tuk, takže chuťově nejzajímavější výrobky jsou z velmi tučného mléka. My například používáme výhradně naše čerstvě nadojené, které má průměrně okolo 4,5 procent a na chuti je to poznat. Velkovýrobci s takto tučným mlékem v naprosté většině nepracují."

Není bílé jako bílé

Nejvíc patrné jsou chuťové rozdíly u základní suroviny - mléka. Ze zákona musí být všechno mléko pasterované, to platí pro každého. Malé mlékárny ale používají šetrnou pasteraci, kde je nižší teplota při delším čase, a ta uchovává chuťové i výživové přednosti mléka.

V běžné obchodní síti se oproti tomu nejčastěji setkáte s označením UHT (ultra high temperature), což znamená, že mléko bylo pasterováno extrémně rychle za vysokých teplot, kdy v procesu byly zničeny všechny biologické organismy, tedy i přirozené mléčné bakterie, a mléko je tak doslova mrtvé.

„Výhodou sice je, že uzavřené vydrží celé měsíce, ale ztrácí veškeré chuťové rozdíly a dietetické přednosti mléka pasterovaného při nižší teplotě, ve kterém přežívají zdravé mléčné bakterie," vysvětluje Miloš Kvasnička, v čem je kámen úrazu.

V supermarketu najdete na mléku taky další označení - homogenizované. To znamená, že bylo pro prodloužení trvanlivosti filtrováno tak, aby se rovnoměrně rozvrstvily shluky mléčného tuku a neoddělovala se smetana od mléka.

Nevýhodou tohoto procesu je ale pro člověka obtížnější stravitelnost a mohou s tím mít problémy lidé s citlivějším zažíváním nebo mírnou intolerancí laktózy. U malých producentů se s touto metodou nesetkáte i kvůli technologické náročnosti.

mléčné produkty

U menších producentů pasterizují šetrně. Mléko a mléčné výrobky mají pak lepší chuť.

foto:

Od krávy za čtyři hodiny

Další nespornou výhodou lokálních mléčných produktů je transparentnost jejich původu a jejich čerstvost. „Například jogurty se k nám dostanou do tří až pěti dnů od nadojení mléka na farmě.

Odebíráme si je totiž přímo od producenta, nepotřebujeme žádné prostředníky, kteří by dodání prodlužovali, a na pultech tak můžeme nabízet naprosto čerstvé produkty. Například mléko z Ježkova statku se k nám do prodejny dostane už čtyři hodiny po naplnění do lahví," vysvětluje David Kukla (www.sklizeno.cz).

jogurt

Ve farmářských jogurtech budete sušené mléko hledat těžko.

foto:

Co to jsou ty zázračné buňky?

  • Podle zákona lze za jogurt považovat pouze pasterované výrobky vzniklé kysáním mléka za pomoci jogurtových kultur, bez jiné tepelné úpravy nebo přidaných konzervantů. To platí pro malé i velké průmyslové výrobce.
  • „Velkovýrobci ale často dodávají do jogurtů sušené mléko, což se na etiketě ve složení sice neprojeví, ale v chuti rozhodně. Stejně tak se projeví i přidané škroby, kterými si, stejně jako sušeným mlékem, velkovýrobci pomáhají ke ztužení jogurtů, které za malovýrobce dělá vysoký obsah tuku v mléce. Navíc naše jogurty zrají déle, při nižších teplotách a přímo v jejich nádobách," vyjmenovává další kvalitativní rozdíly farmář František Němec.

elektronické předplatné