Nejlepší akce proti únavě: dieta s antioxidanty

Zdraví 15. dubna 2013

Po zimě jste jako mátoha, úpíte, že slunce se odstěhovalo do jiné soustavy, a máte chuť jenom spát? No není divu, už ty divné plískanice trvají dlouho. Nezbývá než se posílit.

Kdybyste úplně náhodou ještě nevěděla, co to je, tak látky zvané antioxidanty jsou děsně užitečné, protože nám pomáhají bojovat proti nemocem.

Výrobci jídla a kosmetiky je cpou všude, kam to jenom jde, nebo to aspoň říkají. Vy si je ale můžete pořídit jednoduše, protože jíst stejně něco musíte. Snadná cesta k antioxidantům je totiž v zelenině a ovoci.

Optimální denní dávka je pět porcí. „Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli jíst alespoň 200 gramů ovoce a minimálně 400 gramů zeleniny na den. Ve většině evropských zemí však jídelníček vypadá hůř.

Průměrná denní spotřeba na den se v Evropě pohybuje kolem 166 gramů ovoce a 220 gramů zeleniny,“ říká výživová specialistka Nikola Hanyšová. No to není žádná novinka, že. Radši si dáme čokoládu než červenou řepu nebo jablko.

Odborníci na výživu vidí zeleninu v jídelníčku ještě raději než ovoce. Mnohdy se v ní totiž ukrývá více výživových látek než v sladkých ovocných plodech a má nízkou energetickou hodnotu, což ocení hlavně bojovníci s nadbytečnými kilogramy.

zelenina

Odborníci na výživu preferují před ovocem spíše zeleninu.

zdroj: www.thinkstock.cz
čokoláda

To normální smrtelník si radši smlsne na čokoládě.

zdroj: Thinkstockphotos.com

Tekuté, či sušené antioxidanty

Jak to poznáte v obchodě

Otravuje vás už předem vážení banánů a jablek? Ale ono to nebude tak hrozné, nějak to zvládnete. Za jednu porci se považuje zhruba 100 gramů ovoce či zeleniny. Až si budete plánovat svůj jídelníček, nemusíte hned shánět váhu. Za jednu porci počítejte:

  • u drobného ovoce: jde o hrst hroznového vína, sedm jahod či čtrnáct třešní
  • u menšího ovoce: vždy dva kusy mandarinek, kiwi, meruněk či švestek
  • u středního ovoce: jeden banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč
  • u většího ovoce: postačí polovina velkého pomeranče, grapefruitu, avokáda
  • u velkého ovoce: silnější plátek melounu, ananasu, papáji

Za jednu porci zeleniny počítejte: jedno střední rajče nebo sedm cherry rajčátek, jednu střední salátovou okurku, polovinu masité papriky nebo jednu celou menší, případně osm malých růžiček květáku či brokolice.

Při výběru pěti porcí ovoce a zeleniny není třeba sahat jen po čerstvých plodech. Vhodnou a rychlou variantou jsou ovocné či zeleninové šťávy. Například čtvrtlitrová sklenice džusu Relax 100 % obsahuje jednu denní porci ovoce a zeleniny, navíc bývá často i výborným zdrojem vlákniny.

V případě sušeného ovoce postačí na jednu porci zhruba 50 gramů. Tím se například rozumí vrchovatá lžíce rozinek, dva až tři sušené fíky nebo tři sušené švestky či meruňky.

U sušeného ovoce však počítejte s vyšším podílem „ovocného cukru“ a bohužel oproti čerstvému ovoci má vyšší energetickou hodnotu, což je nevýhodné především pro osoby trpící nadváhou.

„Jednoduchou pomůckou při výběru ovoce či zeleniny je vybírat druhy s výraznou, sytou barvou, výrazně červená, žlutá, zelená. Takové ovoce a zelenina obsahují nejvyšší podíl antioxidantů,“ doporučuje na závěr Nikola Hanyšová.

ovoce zelenina

Klíčem k úspěchu jsou zářivé barvy.

zdroj: www.thinkstock.cz

elektronické předplatné