Dobré srdce není jen z lásky. Zacvičte si!

Zdraví 11. června 2013

Chcete si užívat život plný radosti a zdraví? Začněte sportovat! Právě cvičením rozproudíte krev v žilách, posílíte svou pumpu a jako bonus navíc shodíte i nadbytečná kila.

Samozřejmě stejně jako vy vím, že pohyb vede k posílení srdce, zvýšení fyzické kondice a potažmo i k lepší náladě a fajn pocitu ze sebe samé. Ale věděly jste, že ne všechny sporty jsou pro kardiovaskulární činnost vhodné? Proto jsme pro vás sestavili přehled sportů, které vaše srdce vybičují k lepšímu výkonu.

Divoká zumba

Zumba pochází z jihoamerické Kolumbie a během krátké doby si získala miliony „závislaček“ po celém světě včetně Česka. Kombinuje prvky latinskoamerických tanců (salsa, rumba, merengue, mambo) s klasickým aerobním cvičením. Za hodinu zumby, která uteče jako nic, si přijdou na své svaly zadečku, nohou, paží i bříška.

Rada pro začátečnice: Vůbec nevadí, že nejste taneční profík. Na první hodinu si vezměte pohodlné (klidně volnější) oblečení a kvalitní (pevnou) obuv. Rozhodně nechoďte v sandálech nebo lodičkách!

cvičení 1

Zumba je super cvičení, máte-li tanečního ducha.

zdroj: www.thinkstock.cz

Agresivní fitbox

Fitbox vás nadopuje optimismem a pomůže k štíhlé, přiměřeně svalnaté postavě. Energeticky vysoce účinné cvičení na speciálně upravených boxovacích totemech je vhodné pro všechny bez ohledu na věk nebo fyzickou kondici. Kombinuje několik základních úderů s nevyčerpatelným množstvím cviků a kopů, takže se určitě nudit nebudete. A motivace? Úplně stačí, když si místo boxovacího pytle představíte tvář člověka, který vás něčím pořádně vytočil.

Rada pro začátečnice: Po fyzické stránce je fitbox hodně náročný, takže není příliš vhodný pro tenké křehule. Na lekci si s sebou vezměte pohodlné oblečení (tepláky, tílko, tenisky), boxerské rukavice a lahev s vodou.

Intenzivní spinning

Jízda na kole patří k činnostem, které když se v mládí naučíte, ve stáří jako když najdete. Takže do spinningu se můžete zamilovat v jakémkoli věku. Během jízdy na spinneru dostávají zabrat hlavně zadeček a stehna, ale lektorka se obvykle snaží na konci hodiny zařadit i nějaký ten klik. Výhodou spinningu je, že srdce a plíce pracují na plné obrátky, zatímco šlachy a klouby zůstávají ušetřeny.

Rada pro začátečnice: Na lekci si vezměte cyklistické oblečení dobře sající pot, sportovní obuv s čistou a pevnou podrážkou a nezapomeňte na cyklistickou alespoň půllitrovou lahev s pitím a ručník na utírání potu. Protože potit se budete pořádně!

cvičení 2

Máte přebytek energie? Zkuste fitbox.

zdroj: www.thinkstock.cz
cvičení 3

Máte ráda cyklistiku? Tak vyzkoušejte spinning.

zdroj: www.thinkstock.cz

Soutěživý squash

Trochu jiný tenis v malé čtvercové místnosti se speciální raketou a pořádně rychlým míčkem z vás vyklepe duši. Pravidelným hraním squashe znatelně zvýšíte svou fyzičku a posílíte svaly na rukách i nohách. Co však my ženy oceníme dvojnásob je jeho příznivý vliv na nehezkou pomerančovou kůži, kterou redukují rychlé starty za míčem. Další výhodou je, že na squash můžete vyrazit se svou kamarádkou, partnerem i dcerou.

Rada pro začátečnice: Na squash je potřeba být trochu v kondici, jinak hrozí, že po deseti minutách odpadnete. Také je dobré se před a po tréninku důkladně protáhnout. Jestliže nemáte vlastní squashovou raketu, nevadí, většina sportovních center vám ji za poplatek půjčí. Teprve když vás squash opravdu chytne a nepustí, kupte si vlastní.

Dostupné švihadlo

Skákání přes švihadlo je ideální v mnoha směrech. Zaprvé je levné – stačí, když budete mít tenisky a švihadlo, které za pár kaček koupíte v hypermarketu nebo obchodě se sportovním náčiním. Zadruhé můžete skákat na čerstvém vzduchu, kdykoliv se vám zachce, třeba když vezmete psa do parku. Zatřetí – a to je nejdůležitější – skákáním si vytvarujete pěkné svaly na zadečku, stehnech i lýtkách, zmírníte celulitidu a spálíte spoustu kalorií. Už za 10 minut budete o šest čtverečků čokolády chudší! Tak na co ještě čekáte?

Rada pro začátečnice: Co se týče skákání přes švihadlo, není vlastně nic, co by se dalo poradit. Snad jen to, abyste ze sebe hned napoprvé nevyskákala duši – na rozjezd stačí 10 minut. Jo a taky dobré boty, ať si neodděláte kolena nebo kotníky.

cvičení 4

Squash je fakt "nářez".

zdroj: www.thinkstock.cz
cvičení 5

Se švihadlem se vrátíte do dětských let.

foto: