Naštvali vás v nemocnici? Napište svoji zkušenost

Zdraví 21. června 2013

Každý z nás má určitě nějakou zkušenost z pobytu v nemocnici, ať už z příjemného zážitku, jako je narození miminka, nebo z nějakého léčení. A víme dobře, že i když se doktoři snaží, seč můžou, zlepšit by se ještě mělo ledacos.

„Měla jsem velké horečky, v nemocnici na pohotovosti jsem měla pocit, že je obtěžuju. Nechali si mě tam, ale šoupli mě na vícelůžkový pokoj, kde jsem se navíc ani nevyspala. Dali mi špatné léky, co se nesnášejí s těmi, co už beru.

Takhle to trvalo tři týdny, než mě děti převezly do jiné nemocnice, kde mi dali správné léky a za tři dny jsem šla domů,“ vzpomíná ještě po deseti letech na hororovou léčbu Jana z Mělníka. Jestli máte aktuální podobný zážitek, máte reálnou šanci proti dalším podobným něco udělat.

Právě totiž probíhá další kolo dotazníku, který hodnotí české nemocnice. Už je to osmý ročník, a můžete mít poznámky k čemukoli, od značení dveří, přes kvalitu jídla nebo přístup vrátného. Za osm let už svůj názor řeklo 217 tisíc lidí na 157 nemocnic v České republice.

„Ukázalo se například, že lidé si vybírají nemocnici nejenom podle toho, kde leží, ale podle kvality lékařů. A že problém je pořád strava,“ říká Daniel Vavřina z neziskové organizace HealthCare Institute, která dotazování organizuje.

Můžete i chválit

Za osm let se už ale taky ledacos změnilo. „Pokud jde o informování pacienta lékařem a vysvětlení dalšího postupu léčby, tak se od začátku tohoto projektu spokojenost zlepšila o celých 20 procent. Vysvětlit pacientovi možná rizika léčby už umělo v roce 2011 celkem 81 procent lékařského personálu a loni se zdravotníci zlepšili o další 4 procenta,“ podotýká Daniel Vavřina.

„Snažíme se zapojit taky co nejvíce lékařů a ošetřujícího personálu. Výsledky průzkumu spokojenosti jsou každoročně předkládány ředitelům a managementu nemocnic, se kterými se následně snažíme diskutovat o nasazování nových přístupů a zlepšení nedostatků, které z hlasování vzešly.“

Od Placáka k Vedoucímu

Jak se můžete ke své nemocnici vyjádřit? Dotazník spokojenosti pacientů si vyžádejte u zdravotního personálu nebo jej vyplňte na www.hc-institute.org. Je anonymní, otázek je osmadvacet. Celý projekt bude trvat do 30. září.

čekárna

Hodnotit vaši nemocnici máte možnost až do konce září.

foto: