VIDEO: Ovoce namísto mlsání? Pozor na něj!

Zdraví 25. července 2013

Že mlsáním ovoce nemůžete nic zkazit? Chyba lávky! Ovoce je sice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a řady minerálních látek, ale taky cukru. A díky tomu může být energetickou bombou! Například 120g banán vám dodá stejně energie jako 250ml sklenka coly. Jak si s ovocem a zeleninou poradit, vám prozradí Petr Havlíček s Karolínou Hlavatou.

Dodržet denní dávku ovoce a zeleniny je celkem fuška. Představte si půl kila zeleniny a 300 g ovoce! To bychom měli sníst během jediného dne! A v případě zeleniny se meze nekladou. Jak vyzrát na takové množství? Petr s Karolínou vám to ukážou.

Zelenina jako příloha?

Chcete-li zhubnout a jako cestu zvolíte vynechávání příloh, raději s tím honem přestaňte. Je sice pravda, že přílohy jsou především zdrojem sacharidů a ty často viníky přibývajících kilogramů. Na druhou stranu jsou však sacharidy základním palivem pro náš organismus. Proto i lidé v dietě by neměli přílohy nahrazovat zeleninovým salátem. Zeleninu si dejte k jídlu navíc.

Zeleninový salát se stane kalorickou bombou

Zalijete zeleninu pěkně olejem, přidáte sýr balkánského typu a posypete hrstí oliv? Tak to věřte, že jste si mohli dát k večeři klidně pořádně namazanou housku se salámem. Olej, olivy i slané sýry jsou energeticky nesmírně vydatné! Proto se snažte dělat kompromisy – jednou oželíte olej a nahradíte ho třeba vinným octem, podruhé vynecháte sýr nebo vyberete méně tučný, potřetí vynechte olivy.