VIDEO: Zakysaný nápoj je bezva sváča

Zdraví 15. srpna 2013

Zakysané mléčné výrobky jsou výborným zdrojem bílkovin, avšak někdy mohou být i obrovským zdrojem cukrů. Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem vám poradí, jak si správně vybrat mezi čaji, kávou a právě i zakysanými nápoji.

Denně bychom měli sníst 2-3 porce mléčných výrobků (1 porce 250 ml mléka nebo zakysaných mléčných výrobků, 200 ml jogurtu, 50 g sýra). Zakysané nápoje představují i vhodnou svačinu, oceníte je například v zaměstnání, kde nemáte moc možností se v klidu nasvačit.

Neučte se svačit snadno a vydatně

Porce (250 ml) mléčného výrobku nám dodá v průměru 750 kJ, což je energeticky srovnatelné s 35 g čabajky nebo s jedním a kouskem rohlíku.

Kromě potřebné energie a kvalitních bílkovin dodají tyto nápoje našemu tělu i tekutiny, takže pomáhají v dodržování pitného režimu, který je pro zdravý životní styl zcela základní.

Zakysané nápoje představují i vhodnou snídani, zejména pak v kombinaci s celozrnným pečivem nebo kvalitními snídaňovými cereáliemi.

Pozor na tuk a cukr

U mléčných výrobků je ale důležité sledovat obsažený tuk a cukr. Smetanový jogurt může ve 100 gramech obsahovat i více než 10 gramů tuku, polotučný pouze 3 gramy. Obsah sacharidů se liší zejména u bílých a ovocných mléčných výrobků.

Pozor na tyto živiny hlavně u dětských mléčných výrobků, zvlášť u nich se setkáváme s jejich vysokým obsahem. Právě mléčné výrobky s přijatelným množstvím cukru a tuku vám pomůže vybrat logo Vím, co jím.