VIDEO: Nakupte si správně pečivo

Zdraví 2. srpna 2013

Rohlík, chleba, dalamánek. Jsou mezi nimi rozdíly? Určitě! Pokud budete vědět, v čem se pečivo liší, můžete si ho dopřávat každý den. Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem vám prozradí, jak si správně v oddělení pečiva vybrat.

Pečivo je především zdrojem sacharidů a ty jsou hlavním zdrojem energie pro náš organismus.

Vedle pečiva jsou zdrojem sacharidů různé přílohy, kterými doplňujeme hlavní jídla – například brambory a všechny jejich variace. Proto je logické, že vynechávat zdroje sacharidů není rozumné.

Hledáte zdravé pečivo? Pozor na slovíčkaření!

S oblibou se v supermarketu setkáte s popiskem „pečivo cereální“. Myslíte, že je zdravější než to, u něhož toto kouzelné slovíčko uvedené není? Chyba lávky!

Cereálie jsou synonymem obilovin. A právě z obilovin se vyrábí jakékoliv pečivo. Rozdíly mezi jednotlivými druhy pečiva vznikají na základě typu mouky a míry opracování zrna. Ideální je vybírat pečivo žitné a celozrnné.

Pomoc, celozrnné nemůžu najít…

Najít v obchodě celozrnné pečivo, které díky své celozrnnosti dodává tělu dostatek vlákniny, bývá náročné, až nemožné. Rozhodně se neřiďte hodnocením „na první pohled“. U pečiva studujte obaly a i cenovky. Právě popisky u cenovek vám mohou mnohé napovědět. A pokud pátrání po celozrnném pečivu bude neúspěšné, zkuste si upéct chléb doma.

Výživově hodnotné směsi, které obsahují přijatelné množství soli a zároveň dostatečné množství vlákniny, můžete hledat podle loga Vím, co jím. Najdete ho například na směsi pro žitný chléb nebo na speciální směsi pro bezlepkový chléb s lněnou vlákninou.

petr a karolína 2
foto:
petr a karolína 1
foto: