Stárneme všichni. Tak co s tím?

Zdraví 28. srpna 2013

Stal se z vašeho manžela znenadání nesnesitelný bručoun? Přestal mít zájem o sex, v noci se potí a špatně spí? A vy mu svým podezíráním z nevěry na náladě dvakrát nepřidáte? Jestli je mu přes čtyřicet, může být všechno „přirozeně“ jinak. I muži zažívají něco podobného jako my ženy, jen se tomu jinak říká. Prostě na vašeho muže přišla andropauza.

O čem se nemluví, neexistuje

Ženy jsou na tom, co se týká zdravotní osvěty, mnohem lépe než páni tvorstva. Jednak se o menopauze obecně hodně mluví a píše, jednak jsme od přírody v probírání intimních témat mnohem otevřenější. A i kdyby muž přesně věděl, o co v jeho případě běží, do poslední chvíle si nepříjemný signál nepřipustí.

Ale pozor: „ocejchování ztráty mužnosti“ není ostudou, naopak. Pojmenování reality rozhodně vede alespoň k lepšímu přístupu k vlastnímu zdraví. Milí nadsamci a celoživotní borci, je nutné opustit poněkud zastaralé vzorce a přiznat, že i vaše tělo stárne. A protože andropauza a klimakterium mají obdobné příznaky, „něžná stvoření“ si dokážou přiznat, že mužům není co závidět.

Andropauza je až příliš hmatatelná

Jak přesně se andropauza u mužů projevuje? „Především jsou u nich znatelné psychické potíže, tj. podrážděnost, úzkostně-depresivní nálady, pocit zbytečnosti, nechuť k aktivitě, mrzutost.

Nastávají nesnáze v oblasti sexuální, a to snížení chuti k sexu a vzrušivosti, problémy s dosažením nebo udržením erekce apod. Navíc se může projevovat i zvýšená únava, menší výkonnost, případně i pocity tzv. „zavírajících se dveří“. Když se pak k tomu přidají komplikace, jako je ateroskleróza, řídnutí kostí, nebo problémy spojené s prostatou, pak na tom muži rozhodně nejsou lépe než ženy,“ vyjmenovává MUDr. Pavel Turčan z ordinace sexuologie a andrologie Centra MEDIOL, s. r. o., v Olomouci.

Když si muž připustí určitý diskomfort, je jen otázkou času, kdy se začne o své tělo starat lépe a cíleně. Alespoň ve většině případů. Vhodnou stravou, zdravou životosprávou, případně i užíváním různých vitaminových přípravků a doplňků lze docílit slušných výsledků. Dalším krokem je návštěva odborníka – sexuologa nebo urologa zabývajícího se andrologií, nebo endokrinologa, a nástup cílené léčby.

muž

U mužů se mohou začít objevovat i deprese.

zdroj: www.thinkstock.cz

A jak jsme na tom s menopauzou my?

Je to dost podobné jako u našich protějšků. Vzhledem k úbytku ženských pohlavních hormonů, estrogenů, dochází k řídnutí kostí (osteoporóze). Vzniká riziko cévních a srdečních onemocnění či Alzheimerovy choroby a dochází k častějším zánětům sliznic. Tělo snadněji podléhá infekcím a objevuje se i stresová inkontinence. K méně významným projevům menopauzy (tedy jak pro koho!) pak patří ztráta pružnosti pokožky, vznik vrásek a přibírání na váze.

Mezi nejvíce rozšířené příznaky patří bušení srdce, návaly horka a noční pocení, což vede velmi často k poruchám spánku. „Tento proces však doprovází celá řada dalších projevů, k nimž patří bolesti hlavy a bolesti kloubů, nevolnosti, potíže se zažíváním, závratě, poruchy soustředění, podrážděnost, deprese a úzkost. Už při prvních příznacích by žena měla navštívit lékaře a poradit se s ním o možnostech, které jí život v tomto období usnadní,“ specifikuje ženské problémy MUDr. Pavel Turčan.

Nástup zdravé výživy

Právě zdravá životospráva a pestrá strava jsou základem úspěšné prevence nebo alespoň odsunutí drtivého útoku andropauzy a menopauzy o horizont dál. A když se doma domluvíte, že si chcete ještě chvíli užívat a nestresovat se zbytečnými obavami o svůj sexuální apetit, máte vyhráno. Nezbytné je hromadně doplňovat minerály a vitaminy. U obou pohlaví se jedná především o vápník, železo a vitamin E.

  • vápník hraje velice významnou roli především pro stavbu kostí a jejich pružnost, napomáhá i správné funkci srdce, svalů a nervové soustavy. Nejvíce je ho v máku, sezamu a v mnoha druzích zeleniny se zelenými listy (špenát, kadeřavá kapusta, brokolice aj.)
  • železo je velmi důležité pro krevní oběh, je součástí červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku z plic do celého těla, a je významný pro jejich tvorbu. Najdeme ho například v oříšcích, mandlích, meruňkách, fazolích či čočce
  • vitamin E je významný antioxidant a chrání buňky před volnými radikály, čímž zpomaluje stárnutí, a působí proti rakovinnému bujení. Vstřebává se společně s tuky. Nachází se zejména ve slunečnicovém oleji, kukuřičných klíčcích, mandlích, sóji, olivovém oleji aj. (více na www.vegall.cz)

Tak se trochu „rozhejbejte“, oba!

Chce to trochu životní energie, veselou mysl a zdvojený elán přinese kýžené výsledky. Zdravý pohyb, přiměřený věku a zdravotnímu stavu, vám vlije optimismus do žil. V rámci možností zajistí zdravé a silné kosti, pevné svaly, zmírní příznaky osteoporózy a zlepší pružnost vašich chrupavek, vazů a šlach.

Dokáže posílit i srdeční sval, a krevní oběh tak spustí lavinu okysličení organismu, stejně jako vaše tělo nadopuje výživnými látkami. A že spálíte nějaké ty tuky? To je další důvod k tomu začít se starat o svoji tělesnou schránku. I ten sex pak bude téměř jako za mlada...

Odborník Petr Galle z firmy Vegall

Odborník Petr Galle z firmy Vegall

foto:

Jak na to

Dá se v období klimakteria a andropauzy obejít bez doplňků stravy, třeba jen pomocí dokonale vyvážené stravy?

„Pokud by člověk žil naprosto zdravě, jedl celozrnné potraviny, konzumoval dostatek zeleniny, zásoboval tělo minerálními látkami a stopovými prvky a zachovával správný poměr vitaminů, musel by tuto „kúru“ praktikovat dlouhodobě. V praxi to znamená, že by musel ze svého života absolutně vyloučit fastfoody, zařadit pravidelný pohyb, cíleně zvyšovat odolnost proti stresu a žít téměř podle učebnice. Což je v normálním běhu života téměř nemyslitelné. Proto jsou doplňky stravy na přírodní bázi tou nejlepší alternativou.“

Doplňky stravy

Dalším způsobem, jak zmírnit samotné nepříjemné projevy provázející období klimakteria a andropauzy, je užívání doplňků stravy. U žen je zapotřebí dodat tělu fytoestrogeny. Ty se získávají především ze sóji nebo červeného jetele. Např. Sarapis Soja je nejen vynikajícím preventivním prostředkem, ale také skvělým medikamentem. Fytoestrogeny jsou látky, jejichž struktura je podobná estrogenům, a mají proto schopnost nahrazovat řadu jejich funkcí v lidském těle. Působí pozitivně proti lámavosti kostí a snižují vznik nádorů. Navíc jsou k organismu více než šetrné. Jejich nevýhodou je pouze poněkud dlouhodobější nástup účinku, a u velmi silných projevů klimakteria se občas léčba účinkem zcela mine. Stejně tak jsou vhodné doplňky stravy pro muže, např. Sarapis pro muže, Gelée royale, Ženšen forte plus a řada dalších.

Pomozte hormonům

Hormonální léčba (jinak také hormonální substituční terapie) je často prvním krokem pro zmírnění příznaků mužského i ženského přechodu. U žen spočívá v přímém dodávání estrogenů v tabletách, injekčně, v krémech či náplastech. Je vhodná pro rychlé odstranění nepříjemných projevů provázejících přechod a menopauzu. Více než alternativní léčba je účinná při inkontinenci, odstraňuje poševní a urologické potíže, brání vzniku infekcí močových cest a pohlavního ústrojí. Nejvíce však pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy.

Pokud ženě nepomáhají žádné doplňky stravy, bývá jedinou volbou. Ovšem přes všechna pozitiva i tato forma terapie má svá úskalí. Neměly by ji podstoupit ženy s karcinomem prsu a dělohy, žilní trombózou, migrénou, epilepsií či onemocněním žlučníku. Mívá i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy mohou tolerovat. Jsou to především bolesti žil dolních končetin, bolesti prsou, gynekologické obtíže nebo zadržování vody, což může vést k otokům dolních končetin a dalšímu nárůstu hmotnosti.

Součástí léčby u mužů je doplňování hladiny testosteronu, na což někteří muži opravdu slyší, ale v hospodě by se k tomu nepřiznali ani za nic. Tato léčba musí samozřejmě probíhat pod dohledem odborníka.

Všechny doprovodné jevy klimakteria, menopauzy a andropauzy naleznete podrobně rozepsané na www.vegall.cz