VIDEO: Šunčička jak pro pana krále

Zdraví 12. září 2013

Šunka je oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Máme ji rádi na plátku chleba, nakrájenou na kostky i zamotanou do rolky. Jak si ale v množství nabízených druhů vybrat tu správnou? S výběrem poradí výživoví odborníci Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Ono totiž vybrat pořádnou šunku a ne jen "navoněnou bídu", to je docela kumšt!

Jakostka a výběr

Základním pravidlem při nákupu kvalitní šunky je řídit se kategoriemi. Nejvíce masa najdete v šunce nejvyšší jakosti. Dobrou volbou je i šunka výběrová. „Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí šunky vyšší jakosti obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny.

Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa,” uvádí dietoložka Karolína Hlavatá základní pravidlo pro výběr šunky. Z nutričního hlediska je potřeba sledovat u šunky zejména množství tuku a obsah soli. Jak podíl tuku, tak obsah soli je u dobré šunky co nejnižší.

Zákonem stanovený podíl masa

Při pultovém prodeji šunek se informace o jakosti, na rozdíl od množství tuku a soli, běžně uvádějí. Česká legislativa dělí šunky do tří tříd podle jakosti: třída standard, výběrová a šunka nejvyšší jakosti.

Standardní šunka musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin a 70 % masa. Výběrové šunky obsahují minimálně 13 % svalových bílkovin a 80 % masa. Šunky nejvyšší jakosti obsahují 16 % čistých svalových bílkovin a obsah masa je 90 %.

Nenechte se oklamat

Tam, kde píšou šunkový nářez či pizza blok, není obsah masa pevně stanoven, pohybuje se pouze kolem 50 %.

V takovém výrobku vás původní kilogram masa může přijít na podstatně vyšší částku, než když investujete do zdánlivě drahé šunky nejvyšší nebo výběrové jakosti.

Hledejte kvalitu i pohledem

Kvalitní šunka se dá vybrat i „od oka”. Měla by na ní být patrná svalová kresba. Nejlepší je šunka celosvalová.

Čím drobněji je řezaná svalovina, tím šunka většinou obsahuje víc vody a bude se jednat o šunku standardní nebo maximálně výběrovou. Šunka by neměla být nadměrně orosená a měla by mít narůžovělou barvu.