Království bez masa

Zdraví 31. ledna 2015

Vegetariáni jsou zdravější a štíhlejší – alespoň to tvrdí poslední průzkumy. Vezměte si z nich příklad a na několik dní se vzdejte svého oblíbeného masa. Místo toho chroupejte mrkve a saláty. Ulehčíte trávení, a navíc i něco málo zhubnete.

Ovšem nezaměňujte vegetariánskou dietu s vegetariánstvím. Vegetariánství jako takové se netýká jenom jídla, ale celkového životního stylu a často pramení ze zvýšeného zájmu o vlastní zdraví. V některých končinách je dokonce považováno za součást kultury, jiní maso nejedí z lásky ke zvířatům. Není proto od věci trochu se vegetariány inspirovat při vymýšlení dietního plánu. Pokud na několik dní vypustíte veškeré maso z jídelníčku a omezíte také konzumaci vajec a mléčných výrobků, svému zdraví prospějete. Navíc za 14 dní zhubnete dvě až tři kila bez toho, aniž byste museli rapidně snížit příjem kalorií.

Budete lehčí

Pro odpověď na otázku, proč jsou vegetariáni štíhlejší (tedy ti, kteří se nepřejídají sladkým), nemusíme chodit daleko. Stačí se zaměřit 
na skladbu jejich jídelníčku. Velké porce ovoce a zeleniny pomáhají pravidelnému vyprazdňování střev, nahrazení živočišných
 tuků rostlinnými vede ke sníže
ní cholesterolu, krevního tlaku
 a omezuje riziko vzniku cukrovky. Jelikož většina vegetariánů odmítá všechny produkty živočišného původu, neukládají se jim v těle tuky. Podle posledních studií váží vegetariáni o tři až dvacet procent méně než ti, kteří jedí maso (především tučné a červené) pravidelně.

Pestrost a vyváženost

Abyste při držení bezmasé diety svému organismu více neuškodili, než prospěli, je důležité zaměřit se na skladbu jídelníčku. Fakt, že několik dní nebudete jíst maso, rozhodně neznamená, že ho nahradíte švestkovými knedlíky, koláči nebo těstovinami se smetanovými omáčkami. „Většina vegetariánů jí zdravě. Vědí totiž, že si musejí hlídat příjem kvalitních bílkovin, které ostatní lidé přijímají v mase a rybách, jinak by u nich mohlo dojít k rychlému úbytku svalové hmoty, lámavosti nehtů, vzniku otoků či snížení obranyschopnosti organismu. Maso tak nahrazují například zvýšenou konzumací luštěnin, ořechů, máku, vaječného bílku nebo sóji,“ vysvětluje poradkyně pro zdravou výživu Zdenka Číhalová.

Lepší zdraví

Za předpokladu, že váš dvoutýdenní dietní bezmasý jídelníček bude obsahovat všechny složky potravy včetně důležitých vitaminů, minerálů a aminokyselin, váš organismus zajásá. Nakopnete metabolismus, snížíte hladinu cholesterolu v krvi, upravíte krevní tlak a posílíte činnost jater i ledvin. „Krátkodobé vypuštění masa z jídelníčku je skvělým odrazovým můstkem pro zlepšení dosavadních stravovacích návyků. Uvědomíte si, že lze žít i bez svíčkové, hamburgerů a vepřové pečeně. Na druhou stranu ale není potřeba vzdát se masa úplně. Jezte ho klidně třikrát čtyřikrát týdně, jen dávejte přednost drůbeži, rybám a králičímu masu, které obsahují méně tuků i kalorií,“ nabádá primářka Jana Čepová.