Jídelníček při nemoci a po operaci
Tvá výživa bude tvým lékem,“ pronesl před více než 2500 lety slavný řecký lékař Hippokrates, a samozřejmě měl pravdu. Když je člověk dlouhodobě nemocný, bere antibiotika, léky proti bolesti a další medikamenty, které narušují přirozené vnitřní prostředí organismu, měl by klást veliký důraz na přísun všech základních živin. „Člověk v rekonvalescenci, ať už jde o dlouhodobou nemoc, nebo operaci, která znamená veliký zásah do těla, potřebuje jíst kvalitní a zdravé potraviny v dostatečném množství. Velkou část energie a bílkovin, které organismus potřebuje pro boj s nemocí a trávení živin, si bere ze svalů – jako první se odbourává svalovina hrudníku a srdce, což má za následek ztížené samovolné dýchání. Tím dochází k rychlému oslabení celého organismu,“ upozorňuje lékařka a výživová poradkyně Zuzana Kala Grofová. V první řadě byste proto měli konzumovat kvalitní bílkoviny (drůbež, králičí maso, mléčné výrobky), zvýšit přísun vitaminů a minerálů a přijímat esenciální mastné kyseliny (kvalitní oleje a ryby).