3 druhy jídelníčku, když tělo pracuje na plné obrátky

Zdraví 26. 6. 2015

Máte fyzicky náročnou práci? Začali jste více sportovat? Kojíte? Upravte životosprávu tak, abyste zátěž zvládli. Každý člověk má jinou potřebu a spotřebu jídla. Záleží to na věku, pohlaví, metabolismu i genetických dispozicích. Životosprávu a pohyb je třeba přizpůsobit i vnějším okolnostem. Jinak byste se měli stravovat, pokud prosedíte celý den u počítače nebo pracovního stolu, a jinak, když během směny převléknete padesát postelí a vyluxujete polovinu hotelu nebo pracujete jako trenér ve fitcentru. Nad složením jídelníčku je ale třeba uvažovat i při náhlých změnách životního rytmu. Třeba když se rozhodnete uběhnout půlmaraton a doposud byl váš největší sportovní výkon hodina tenisu. Nebo proděláváte náročnou nemoc a čeká vás dlouhá rekonvalescence. O skladbě jídla by měly přemýšlet i ženy po porodu, které chtějí kojit. Podívejte se na pár rad odborníků, které vám můžou pomoci.

Jídelníček při nemoci a po operaci

ryba na taliri

Tvá výživa bude tvým lékem,“ pronesl před více než 2500 lety slavný řecký lékař Hippokrates, a samozřejmě měl pravdu. Když je člověk dlouhodobě nemocný, bere antibiotika, léky proti bolesti a další medikamenty, které narušují přirozené vnitřní prostředí organismu, měl by klást veliký důraz
 na přísun všech základních živin. „Člověk v rekonvalescenci, ať už jde o dlouhodobou nemoc, nebo operaci, která znamená veliký zásah do těla, potřebuje jíst kvalitní a zdravé potraviny v dostatečném množství. Velkou část energie a bílkovin, které organismus potřebuje pro boj s nemocí a trávení živin, si bere ze svalů – jako první se odbourává svalovina hrudníku a srdce, což má za následek ztížené samovolné dýchání. Tím dochází k rychlému oslabení celého organismu,“ upozorňuje lékařka a výživová poradkyně Zuzana Kala Grofová. V první řadě byste proto měli konzumovat kvalitní bílkoviny (drůbež, králičí maso, mléčné výrobky), zvýšit přísun vitaminů
a minerálů a přijímat esenciální mastné kyseliny (kvalitní oleje a ryby).