Nakrmit potřebují všechny buňky našeho těla, včetně těch mozkových. Jakými potravinami je nejlépe zregenerujete a nakopnete jejich činnost? Abyste udrželi pozornost, bystrost a koncentraci na vysoké úrovni, je potřeba malé šedé buňky mozkové kůry pravidelně a správně vyživovat.
Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské z pražské Thomayerovy nemocnice potřebuje mozek stabilní zásobování glukózou, která mu dává „palivo“ k činnosti a kryje asi 80 procent celkové energetické spotřeby mozku. To ale rozhodně neznamená, že byste měli jíst mléčnou čokoládu, sušenky a sladké pečivo. Tyto potraviny jsou tvořeny jednoduchým cukrem s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že po jejich konzumaci sice na chvilku „zbystříte“, ale následně, po prudkém a rychlém poklesu krevního cukru, se dostaví ztráta koncentrace, únava, bolesti hlavy či zvýšené pocení. „Nejlepší je, přijímat pomalu se uvolňující polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou především v luštěninách, zelenině a obilovinách,“ říká specialistka na výživu Margit Slimáková.
Vhodné jsou také potraviny s vlákninou, která zpomaluje uvolňování jednoduchých cukrů, a strava s vysokým podílem vitaminů B a C, minerálních látek (hořčík, chrom) a omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Kromě hlavních jídel byste neměli zapomínat ani na dopolední a odpolední svačiny, které pomáhají udržovat hladinu glukózy v těle stabilní. „Interval mezi jídly by nikdy neměl být větší než čtyři hodiny,“ upozorňuje Starnovská. Podívejte se, jaké konkrétní potra- viny patří mezi povolené drogy pro aktivaci naší mozkovny a zařaďte je do každodenního jídelníčku, ať už v podobě posilňující snídaně, zdravé svačiny, nebo chutné večeře.
Je zdrojem bílkovin a nenasycených mastných ky selin, které jsou pro mozek a jeho správné funkce klíčové. „Zdravé tuky obsažené v avokádu při spívají k bezproblémové průchodnosti cév, která je důležitá pro zdraví mozku. Kromě toho napomáhají snižovat krevní tlak, a jelikož vysoký krevní tlak je jedním z faktorů, které způsobují pokles rozpoznávacích schopností, je toto exotické ovoce vhodnou prevencí proti degeneraci mozkových buněk a tudíž i Alzheimerově chorobě,“ uvádí americký lékař a odborník na výživu a zdravý životní styl Steven G. Pratt.