5 tipů, aby byl váš mozek bystrý a nehladověl

Zdraví 6. 6. 2015

Nakrmit potřebují všechny buňky našeho těla, včetně těch mozkových. Jakými potravinami je nejlépe zregenerujete a nakopnete jejich činnost? Abyste udrželi pozornost, bystrost a koncentraci
 na vysoké úrovni, je potřeba malé šedé buňky mozkové kůry pravidelně a správně vyživovat. Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské z pražské Thomayerovy nemocnice potřebuje mozek stabilní zásobování glukózou, která mu dává „palivo“ k činnosti a kryje asi 80 procent celkové energetické spotřeby mozku. To ale rozhodně neznamená, že byste měli jíst mléčnou čokoládu, sušenky a sladké pečivo. Tyto potraviny jsou tvořeny jednoduchým cukrem s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že po jejich konzumaci sice na chvilku „zbystříte“, ale následně, po prudkém a rychlém poklesu krevního cukru, se dostaví ztráta koncentrace, únava, bolesti hlavy či zvýšené pocení. „Nejlepší je, přijímat pomalu se uvolňující polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou především v luštěninách, zelenině a obilovinách,“ říká specialistka
 na výživu Margit Slimáková. Vhodné jsou také potraviny s vlákninou, která zpomaluje uvolňování jednoduchých cukrů, a strava s vysokým podílem vitaminů B a C, minerálních látek (hořčík, chrom) 
a omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Kromě hlavních jídel byste neměli zapomínat ani na dopolední a odpolední svačiny, které pomáhají udržovat hladinu glukózy v těle stabilní. „Interval mezi jídly by nikdy neměl být větší než čtyři hodiny,“ upozorňuje Starnovská. Podívejte se, jaké konkrétní potra- viny patří mezi povolené drogy pro aktivaci naší mozkovny a zařaďte je do každodenního jídelníčku, ať už v podobě posilňující snídaně, zdravé svačiny, nebo chutné večeře.

Avokádo

avokado

Je zdrojem bílkovin a nenasycených mastných ky
selin, které jsou pro mozek a jeho správné funkce
klíčové. „Zdravé tuky obsažené v avokádu při
spívají k bezproblémové průchodnosti cév, která 
je důležitá pro zdraví mozku. Kromě toho napomáhají snižovat krevní tlak, a jelikož vysoký 
krevní tlak je jedním z faktorů, které způsobují
 pokles rozpoznávacích schopností, je toto exotické
 ovoce vhodnou prevencí proti degeneraci mozkových 
buněk a tudíž i Alzheimerově chorobě,“ uvádí americký
 lékař a odborník na výživu a zdravý životní styl Steven G. Pratt.