5 tipů, aby byl váš mozek bystrý a nehladověl

Zdraví 6. 6. 2015

Nakrmit potřebují všechny buňky našeho těla, včetně těch mozkových. Jakými potravinami je nejlépe zregenerujete a nakopnete jejich činnost? Abyste udrželi pozornost, bystrost a koncentraci
 na vysoké úrovni, je potřeba malé šedé buňky mozkové kůry pravidelně a správně vyživovat. Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské z pražské Thomayerovy nemocnice potřebuje mozek stabilní zásobování glukózou, která mu dává „palivo“ k činnosti a kryje asi 80 procent celkové energetické spotřeby mozku. To ale rozhodně neznamená, že byste měli jíst mléčnou čokoládu, sušenky a sladké pečivo. Tyto potraviny jsou tvořeny jednoduchým cukrem s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že po jejich konzumaci sice na chvilku „zbystříte“, ale následně, po prudkém a rychlém poklesu krevního cukru, se dostaví ztráta koncentrace, únava, bolesti hlavy či zvýšené pocení. „Nejlepší je, přijímat pomalu se uvolňující polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou především v luštěninách, zelenině a obilovinách,“ říká specialistka
 na výživu Margit Slimáková. Vhodné jsou také potraviny s vlákninou, která zpomaluje uvolňování jednoduchých cukrů, a strava s vysokým podílem vitaminů B a C, minerálních látek (hořčík, chrom) 
a omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Kromě hlavních jídel byste neměli zapomínat ani na dopolední a odpolední svačiny, které pomáhají udržovat hladinu glukózy v těle stabilní. „Interval mezi jídly by nikdy neměl být větší než čtyři hodiny,“ upozorňuje Starnovská. Podívejte se, jaké konkrétní potra- viny patří mezi povolené drogy pro aktivaci naší mozkovny a zařaďte je do každodenního jídelníčku, ať už v podobě posilňující snídaně, zdravé svačiny, nebo chutné večeře.

Tmavá čokoláda

tmavá čokoláda

Kromě toho, že nám čokoláda chutná a funguje
 jako lék na špatnou náladu, smutek i depresi,
 je díky vysokému obsahu antioxidantů skvělou
 ochranou mozkových buněk proti poškození
 volnými radikály. Tento pozitivní účinek má ale
 pouze kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
Vědci z Bostonské univerzity zabývající se
 vlivem hořké čokolády na lidské zdraví došli po několikaměsíčním sledování k následujícímu závěru:
 pravidelná konzumace kvalitní tmavé čokolády (zhruba 
20 gramů denně) podporuje proudění krve v mozku, snižuje krevní tlak 
i hladinu cholesterolu v krvi, čímž se viditelně snižuje riziko mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu.