Ledviny pod drobnohledem

Zdraví 6. července 2015

Mají tvar fazole, velikost pěsti dospělého člověka a v našem organismu hrají nezastupitelnou roli. Aby dobře fungovaly, je potřeba věnovat jim správnou péči.

Každý den mají ledviny plné ruce práce: filtrují odpadní látky z krve do močového měchýře, řídí krvetvorbu (vytvářejí hormon erytropoetin, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek), udržují stabilitu vnitřního prostředí těla (ovlivňují množství vody, sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a dalších minerálů) či odbourávají hormony (např. inzulin) a další látky vznikající v těle. To je ale jen malá část toho, co vše musejí zvládnout. Jak jim jejich každodenní námahu usnadnit? Pravidlem číslo jedna je samozřejmě dodržování správného pitného režimu, omezení konzumace alkoholu a kofeinových nápojů, omezení příjmu živočišných tuků a soli. Také jim prospěje, když přestanete kouřit, užívat nadměrné množství léků (zejména proti bolesti), budete přiměřeně sportovat, jíst hodně zeleniny a ovoce a potravin s vysokým obsahem minerálních látek a nebudete přecházet infekce (především močových cest a močového měchýře).

Když musíte často...

Právě močový měchýř je dalším důležitým orgánem, o který je třeba náležitě pečovat. Dokáže pojmout přes 0,5l tekutiny, ale nutkání na močení pociťujeme už tehdy, je-li naplněný z poloviny. Pokud měchýř pravidelně zcela nevyprazdňujeme, zvyšujeme riziko močové infekce. Hlásí-li se měchýř o slovo příliš často (každou hodinu), může být na vině právě infekce nebo hyperaktivní měchýř, kdy nervy nefungují správně a pacientovi se chce opakovaně silně močit. Dochází-li k nechtěným únikům moči přes den i v noci, jedná se o inkontinenci. Na tu pomáhá posilování svalů pánevního dna. Pijte také brusinkový džus a chraňte se před nastydnutím.