Který výživový směr je pro vás ten pravý?

Zdraví 16. dubna 2016

Víte, že Paleo se nejvíce využívá např. u autoimunitních chorob a roztroušené sklerózy? Raw strava byla vyvinuta v 60. letech pro onkologické pacienty? Eliminační diety jsou určeny ne k hubnutí, ale k regulaci imunitní odpovědi organismu? Ketogenní diety jsou používány v onkologii u určitých neoperovatelných typů nádorů?

Největší česká konference zaměřená na novinky ve výživě - Food21 - se blíží. Už 28. května si budou moci odborníci i laická veřejnost poslechnout přednášky o nejnovějších trendech, směrech a zkušenostech z oblasti stravování a životního stylu. Přednášet budou špičkoví profesionálové z oblasti výživy. Moderovat akci bude Jan Tuna, známý svým nekompromisním postojem při obraně spotřebitelů, objektivitou a snahou o maximální transparentnost. V tomto duchu proběhne i celá konference, zaměřená na přínosy a rizika jednotlivých trendů. Součástí akce bude tematické občerstvení.

Mgr. Vít Schlesinger, vyhledávaný odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců, se zaměří na metabolismus. Ve své prezentaci „Jak a proč trénovat náš metabolismus? Skutečně naše tělo potřebuje cukr?“ poradí, jak naplno využít svůj metabolický potenciál a být tak stále ve formě.

Zakladatelka České naturopatické společnosti a ředitelka školy Klinické neuropatie, Kateřina Boesenberg BHSc. ND říká: „Většina stravovacích směrů má své opodstatnění. Samozřejmě jsou ale i diety, které nejsou dlouhodobě vhodné. Je nutné, aby každý člověk pochopil, že vždy je nezbytné pracovat se svojí konstitucí (genotypem), aktuální zdravotním stavem a jídelníček si nastavil individuálně,“ a dodává: „Pokud má člověk homozygotní nebo heterozygotní variaci na genu, která pomáhá metabolizovat tuk, tak u něj například nebude příliš fungovat ketogenní dieta.” Kateřina Boesenberg zastává názor, že 95 % nemocí se dá vystopovat směrem ke špatnému zažívání a patří mezi ně například i Parkinsonova choroba nebo mrtvice. Proto je její přednáška věnována právě zdravým střevům. Jak správně nakupovat a vyznat se v etiketách potravin, trápí spoustu zájemců o zdravý životní styl.

food21 ilu 2

Ing. Hana Střítecká, Ph.D., pedagožka a lektorka zaměřující se na výživu a obezitu, vysvětlí co a jak na výrobcích hledat, na jaké škodlivé nebo přídavné látky se zaměřit a jak je identifikovat. Nejnovějším dietám se bude podrobně věnovat lektor a poradce pro výživu Ing. Lukáš Vrána, který vysvětlí, proč a jak jednotlivé diety fungují a co se přitom děje v lidském těle. Bc. Ján Staš připomene obecná doporučení při výběru správné diety. Nebudou chybět osobní zkušenosti lidí s různými druhy výživy jako je raw food, vitariánství, paleo dieta apod. Součástí konference bude tematická ochutnávka pokrmů z oblasti raw food, paleo, bio, vegan, superpotravin, čerstvých šťáv apod. Každý návštěvník dostane jako welcomedrink mladý čerstvý kokos.

Konference se uskuteční v centru Prahy, v moderním prostředí hotelu Grandior. Startovací cena vstupenky je 1250 Kč (platí do 26. dubna 2016). Více informací naleznete na www.food21.cz.