Nakrmte hormony!

Zdraví 1. června 2016

Když hormony dobře fungují, jsou jedním velkým, skvěle sehraným orchestrem. Jakmile ale jeden vypadne z rytmu, fyziologické pochody v našem těle vyjedou ze svých, správně zajetých kolejí.

Hormony sice ovlivňují každý pochod v těle, ale většinou se o ně začínáme detailněji zajímat až v těch fázích našeho života (během puberty, těhotenství nebo menopauzy), kdy se jejich hladina výrazněji mění. Jejich nerovnováha má přímý vliv na zdraví i psychiku. Výsledkem je, že jsme přecitlivělí, více unavení, trápí nás návaly horka, otoky nohou nebo přibíráme na váze.

Jde je vůbec srovnat do latě bez léků? „Mnohé odborné studie potvrzují, že některé potraviny pomáhají uklidnit a vyrovnat rozbouřené hladiny hormonů. Pokud je žena zařadí do jídelníčku a bude konzumovat každý den, bude se cítit lépe jak po fyzické, tak psychické stránce,“ tvrdí doktorka Natasha Turner, autorka knihy o hormonální dietě, jejíž originální název je The Super-Charged Hormone Diet. Které potraviny patří do skupiny „top“?

Avokádo

Hruškovité ovoce je bohaté na beta-sitosterol, což jsou sloučeniny, které jednak přispívají ke snižování hladiny zlého cholesterolu v krvi a jednak podporují tvorbu ženského pohlavního hormonu estrogenu. Studie také prokazují, že konzumace jedné čtvrtiny avokáda denně pomáhá vyrovnat hladinu stresového hormonu kortizolu, jehož vyšší hladina je spojována se zvýšenou chutí k jídlu, s přibýváním na váze nebo depresemi.

Chia semínka

Jsou bohatá na minerální látky, stopové prvky, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy skupiny B – především vitamin B3, který hraje zásadní roli při tvorbě důležitých enzymů a pohlavních a stresových hormonů. Pravidelná konzumace chia semínek (asi 40 gramů týdně) pomáhá snižovat tlak a hladinu cukru v krvi a zmírňuje příznaky metabolického syndromu.

Sója

Obsahuje fytoestrogeny, což jsou látky podobné ženským pohlavním hormonům. Tvoří nedílnou součást obranného systému, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podporují činnost mozku a vyrovnávají kolísavou hladinu hormonů během menopauzy, takže zmírňují její doprovodné příznaky. Výzkum vědců z Illinoiské státní univerzity také ukázal, že sójová bílkovina zrychluje metabolismus a omezuje růst tukových buněk.

Mořské ryby

K obědu nebo večeři byste si měli dát makrelu, tuňáka nebo lososa alespoň třikrát týdně. Mořské tučné ryby (a za studena lisované oleje) obsahují omega-3 mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují tvorbu hormonů. Kromě toho pomáhají udržovat buněčné membrány zdravé, což umožňuje lepší přenos hormonu k cílové buňce.

Fenykl

Obsahuje látky podobné ženským hormonům. Pravidelné pití fenyklového čaje dvakrát denně příznivě ovlivňuje tvorbu mateřského mléka, zmírňuje otoky nohou a upravuje problémy s vaječníky. Kromě toho obsahuje také jód, což je minerál, který pomáhá syntetizovat hormony štítné žlázy.

Para ořechy

Neboli brazilské ořechy zrychlují metabolismus a pomáhají k efektivnějšímu spalování tuků tím, že podporují produkci T3 hormonů štítné žlázy a estrogenu. Kromě toho se vyznačují vysokým podílem selenu, který patří mezi nejvýznamnější antioxidanty v těle, udržuje krásné a pevné vlasy a nehty a je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy.

Červený jetel

Je známou léčivkou už odnepaměti. Obsahuje cenné látky zvané izoflavony, které zmírňují zdravotní problémy související s přechodem a pomáhají udržovat silné a zdravé kosti. Čaj z jetele lučního se doporučuje také při po- tížích s trávením, onemocnění horních cest dýchacích nebo jako prevence cukrovky.

Granátová jablka

Jádra a listy obsahují vysoké množství rostlinných hormonů, vitaminů a antioxidantů, které působí jako prevence rakoviny prsu a kardiovaskulárních onemocnění. Olej ze semen granátového jablka je bohatým zdrojem fytoestrogenů, které mají příznivý vliv na typické příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, pocení či poruchy spánku.