Ploché břicho HNED!

Zdraví 7. června 2016

Těsně před dovolenou zkuste ubrat kila opticky. Pokud vás trápí nafouknuté břicho, zkuste vynechat nadýmavé potraviny a lepek. Navrch k plochému břichu získáte klidné zažívání.

Organismus člověka vytvoří za den v průměru 1,5 litru střevního plynu. Část se vstřebá, zbytek odchází nejkratší cestou ven. Tělo se tak přirozeně zbavuje přebytečných plynů. Za denní normu je považováno zhruba patnáct ‚odlehčení‘. Pokud si ale jeden uleví a druhému se přitíží, jde o varovný signál: nepříjemný zápach vypovídá o tom, že v trávicím traktu není něco v pořádku. Tělo produkuje příliš nevonících plynů a dostatečně je nevstřebává.

Upusťte páru, ale pohybem

Vzedmutí břicha ovlivňuje několik faktorů. V případě sedavého zaměstnání je to stres a dlouhé chvíle strávené na kancelářské židli. Po jídle je dobré být chvíli v klidu, ale střeva zhýčkaná častým sezením a nedostatečným příjmem vody jsou pomalejší v trávení a hromadí se v nich více plynů. Přidáte-li k tomu rychle zhltnutý oběd v podobě nadýmavého jídla nebo potraviny, na kterou tělo trpí skrytou nesnášenlivostí, s největší pravděpodobností bude větrno. Tak jako se atleti protahují před každým závodem, aby jim svaly lépe fungovaly, také střeva by si měla navyknout na pravidelný pohyb. Zlepší se tím jejich funkce i váš pocit po každém jídle.

Na vině může být i lepek

Chronické nadýmání je v mnoha případech způsobeno lepkovou intolerancí nebo přímo alergií na lepek neboli gluten. Jedná se o směs bílkovin, které se nacházejí v pšenici, ječmenu a žitu. Lepek najdeme také v pečivu, těstovinách, salámech i pivu. Lékaři se shodují, že na častém výskytu tzv. celiakie (onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek) má svůj podíl neřízená konzumace nekvalitních potravin obsahující tuto bílkovinu, například pečiva z rozmrazených polotovarů.

Lenivému střevu vadí vláknina

Ptáte se, co dělat, když jste z jídelníčku ubrali pečivo, jíte více ovoce a zeleniny než dříve, a přesto se cítíte jako časovaná bomba? Větry paradoxně způsobuje i vláknina obsažená ve zdravých potravinách. Střevu, které delší dobu zahálelo, chvíli trvá, než se naučí některé druhy potravin zpracovat. Řešení nespočívá v opomíjení vlákniny. Bez ní totiž organismus nemůže fungovat. Pokud chcete, aby vaše střeva správně pracovala, podpořte je vhodně sestaveným jídelníčkem. Začněte tím, že si naordinujete několikatýdenní bezlepkovou očistnou kůru. Detoxikace bude důkladnější, vyloučíte-li současně další častý alergen – mléčné výrobky a k tomu všechny chemikálie a průmyslově upravované pokrmy. Očistou si posílíte střevní sliznici i mikroflóru. Nezapomeňte, že na úspěšnost má vliv i vaše psychické rozpoložení. Naplánujte tedy očistu mimo zkouškové období či uzávěrku v práci. Pak zavládne kýžená pohoda i ve vašem těle.

Tipy na navození střevní pohody:

  • Jezte v klidu, aby měl trávicí trakt dostatek kyslíku na zpracování potravy. Důkladně kousejte. Nehltejte jídlo, pokud je ještě horké.
  • Nepijte slazené perlivé nápoje ani jemně perlivou vodu, obzvlášť ne při jídle. Omezte alkohol, žvýkačky, slané a ostře kořeněné potraviny.
  • Nevynechávejte potraviny obsahující vlákninu. Pozor si dejte pouze na to, kdy je konzumujete, aby vám čočka, fazole, hrách, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice, švestky, hrušky nezpůsobily faux pas.
  • Pocit nafouknutí postihuje ženy před menstruací. Zbytečně tělo neprovokujte nezdravou stravou, čerstvým pečivem ani „nadýmací“ zeleninou a ovocem.
  • Trpíte-li na plynatost, upravte svůj jídelníček. Nekonzumujte sladkosti, omezte solení a spotřebu levných průmyslových olejů. Prověřte, zda větrnou neplechu nezpůsobuje pečivo nebo mléčná bílkovina.

Co o větrech říká tradiční čínská medicína:

Podle tradiční čínské medicíny souvisí trávicí potíže s nerovnováhou na energetické dráze sleziny. K oslabení sleziny dochází v mnoha případech v dětství kvůli dobře myšlené, avšak ve skutečnosti nevhodné výživě. Slezinu nejvíc zatěžují chlazené nápoje, jednoduché průmyslové cukry a bílá mouka. Nesvědčí jí těžká jídla a každodenní pojídání výrobků z kravského mléka. Porušení funkce sleziny se projevuje mimo jiné pocitem nafouknutí. Těmto potížím lze předcházet harmonizující výživou, zlepšením stylu života a podpůrnou bylinnou terapií.