Cukr způsobuje vrásky a deprese

Zdraví 8. června 2016

K těmto a dalším (pozoruhodným) zjištěním došli odborníci z Americké kardiologické asociace při své studii započaté v roce 2009. Všechno, na co badatelé přišli, se však týká konzumace 22 a více čajových lžiček cukru denně.

Mrtvice

Moderní vědecké studie ukazují, že za zvýšeným rizikem srdečně-cévních onemocnění nestojí nasycené tuky, ale jednoduché cukry. „Zdraví srdce nesvědčí zejména potraviny z bílé mouky s obsahem rafinovaného cukru,“ říká kardiolog Harlan Krumholz. Pokud tyto potraviny budete jíst dlouhodobě ve větším než velkém množství, máte až o 50 procent větší pravděpodobnost srdečních chorob.

Vrásky

Zvýšená konzumace cukru neškodí pouze zevnitř, ale vybírá si svoji daň také zvenčí. Kromě kouření a popíjení alkoholu je to právě cukr, který urychluje stárnutí pleti a vede k předčasné tvorbě vrásek. Na vině je přirozený proces, známý jako glykace, ve kterém se cukr v krvi váže na bílkoviny a tvoří nové škodlivé molekuly – takzvané pokročilé produkty glykace. A čím více cukru sníte, tím více těchto produktů vznikne. Ty se pak hromadí a poškozují proteinová vlákna (kolagen a elastin) udržující pleť pevnou a pružnou.

Vysoký cholesterol

Studie publikovaná v odborném časopisu Journal of American Medical Association se zabývala spojitostí mezi zvyšující se hladinou zlého cholesterolu v krvi a konzumací cukru. Vědci sledovali několik desítek lidí, kteří jedli nejvyšší úroveň přidaných cukrů. „Po několika týdnech jsme zpozorovali prudký nárůst LDL hladiny cholesterolu i nebezpečných triglyceridů v krvi,“ upozorňuje doktor Krumholz.

Deprese

I když by se mohlo zdát, že sladké bude mít na pocuchané nervy uklidňující efekt, opak je pravdou. Studie zveřejněná v odborném časopisu Public Health Journal sledovala souvislost mezi rozvojem depresí a konzumací cukru u téměř 9000 účastníků. Po šesti letech lékaři zjistili, že ti, kteří řešili každodenní stres a zátěžové situace porcí sušenek, koblih nebo zmrzliny, měli až o 40 procent vyšší riziko depresí než ti, kteří se stravovali zdravě a vyváženě.