Štíhlé tělo v každém věku? Poradíme, vám, co jíst a netrápit se!

Zdraví 29. 7. 2016

Udržet si štíhlou linii ve dvaceti je snazší než ve čtyřiceti. Pokud ale přizpůsobíte jídelníček svému věku a budete jíst ty správné potraviny, zlepšíte si nejen zdraví a upravíte metabolismus, ale možná i něco málo zhubnete.

orisky
foto:

40 až 50 let

Po čtyřicítce ubývá svalové hmoty (svaly už nejsou tak pevné, jak bývaly) a tuky se, zejména v problémových partiích, ukládají snadněji a rychleji. Hormonální nerovnováha a klesající hladina estrogenu může za to, že hubnutí jde více než ztuha. Pokud vás trápí bochánky na bříšku a bocích, měla byste podle nutričního specialisty Maxe Tomlinsona upřednostňovat potraviny bohaté na antioxidanty a do jídel přimíchávat čerstvé bylinky a koření. Od nadbytečného tuku na stehnech a zadečku vám pro změnu pomůžou celozrnné obiloviny, jogurty s živou kulturou a čerstvá zelenina.

Doporučení:

Protože už organismus nespaluje tak rychle jako před pár lety, měla byste trochu ubrat z denního příjmu kalorií (pokud jste dříve přijímala 1800 až 2000 kcal, srazte to o zhruba 200 kcal). Co se týče cvičení, volte spíše silové sporty (posilování, fitness) a doplňte je jedenkrát týdně o jiné cvičení – běh, trampolínky, H.E.A.T. program.

Vhodné potraviny:

Zvyšte příjem proteinů důležitých pro budování svalové hmoty a potravin s vápníkem, který je potřeba pro silné kosti. Bude-li vás honit mlsná, vhod přijdou oříšky, semínka nebo sušené ovoce. Do jídelníčku ve větším zařaďte také luštěniny a zdravé tuky – ty jsou v mořských rybách, ořeších, avokádu.