Být, či nebýt veganem?

Zdraví 27. 8. 2016

Poslední dobou stále více lidí dává přednost rostlinné stravě. Vzdát se úplně masa a živočišných produktů lékaři nedoporučují. Na druhou stranu, pokud do svého klasického jídelníčku zařadíte více veganských potravin, tělu tím jedině prospějete. Pokud s myšlenkou stát se veganem či vegetariánem už delší dobu koketujete, dobře své rozhodnutí zvažte. Stejně jako všechny diety i veganství a vegetariánství má své stinné stránky – a není jich málo.

vegan
foto:

Složení jídelníčku

Být živi jen z ovoce, zeleniny, ořechů a semínek, luštěnin, celozrnných obilovin a kvalitních rostlinných tuků nejde. Alespoň to si většina normálních jedlíků myslí. Zastánci veganství by s tím ovšem nesouhlasili. „Na veganské stravě jsem už osm let a žádné zdravotní komplikace nebo problémy nemám. Potvrzuje to i rozbor krve a další vyšetření, které jsem si nechal před několika týdny udělat,“ svěřuje se třicetiletý Jakub a dodává, že klíčem k tomu, aby to fungovalo, je pestré a vyvážené veganství. „Každému, kdo se na tuto cestu stravování a životního stylu rozhodne vydat, určitě doporučuji, aby si předtím o veganství zjistil nějaké informace, případně se poradil s lidmi, kteří vegany už delší dobu jsou, nebo s odborníky na výživu, kteří jim poradí s jídelníčkem.“ U veganů totiž hrozí zvýšené riziko nedostatku železa a vitaminů skupiny B, zejména vitaminu B12, které se nacházejí hlavně v hovězím a vepřovém mase, mléčných produktech a vejcích. „Lidé už ale třeba nevědí, že zdrojem železa a bílkovin jsou i luštěniny nebo také zelenina a ořechy. A protože v potravinách a jejich nutričních hodnotách se výživáři dobře vyznají, je určitě dobré si o tom s nimi popovídat,“ doporučuje vegan Jakub.