Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

černy caj
foto:

Černý čaj

Při zpracování prochází cíleně řízenou fermentací (kvašením), což má za následek silné aroma. Při přípravě musí být proto zaléván vroucí vodou. Z pohledu čínské medicíny obnovuje jangovou energii, což znamená, že přivádí tělu teplo a udržuje jej. Pozitivní vliv má také na koncentraci a celkové povzbuzení a probuzení organismu, proto se výborně hodí k snídani. Australská lékařská studie ukázala, že tři šálky černého čaje denně pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, stimulovat imunitní systém a brzdit růst rakovinových buněk.