Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

bily caj
foto:

Bílý čaj

Starostlivá péče o listy při sklizni je rozhodujícím faktorem vysoké kvality bílého čaje. Listové pupeny jsou otrhány ještě před rozpukem, po zavadnutí se ihned suší. Díky této úpravě je čaj chuťově velice jemný a jsou v něm zachovány všechny cenné látky. Z pohledu zdraví přispívá čaj ke snížení cholesterolu v krvi, redukuje stres a napomáhá hubnutí. Protože obsahuje také katechiny, fluoridy a antioxidanty, snižuje též riziko paradentózy a zubního kamene a eliminuje množství bakterií v ústech. Bílý čaj nesnáší vysoké teploty, proto by voda na přelití neměla mít více než 90 °C.