Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

zeleny caj
foto:

Zelený čaj

Při zpracování neprochází procesem oxidace, díky čemuž si uchovává všechny polyfenoly a další pro organismus cenné látky. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (používá se u japonských čajů) nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Při přípravě je důležité ohlídat teplotu vody – ta nesmí přesáhnout 85 °C, a nechat louhovat maximálně dvě minuty, protože jinak se z listů vyluhují hořké látky, které zničí jeho jinak osvěžující, přirozeně lehce nasládlou chuť. Zelený čaj pomáhá likvidovat nebezpečné volné radikály usazující se v těle, stimuluje nervovou soustavu, podporuje paměť a zlepšuje soustředění, zvyšuje účinnost spalování tuků při fyzické aktivitě a celkově posiluje obranyschopnost organismu.