Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

žlutý čaj
foto:

Žlutý čaj

Na rozdíl od zeleného a bílého čaje prochází žlutý čaj kratičkou fermentací, po které je následně zpracováván jako čaj zelený a bílý. Díky této proceduře má žlutý čaj jemné a vytříbené aroma a jedinečné účinky na náš organismus. Má povzbuzující efekt, proto je vhodný pro všechny, kteří trpí únavou a vyčerpáním. Dále upravuje činnost metabolismu a podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zbavuje vnitřního neklidu a úzkosti. Stejně jako zelený a bílý čaj, i žlutý se doporučuje přelévat vodou o teplotě maximálně 85 °C, přičemž nevhodnější nádobou je skleněná nebo porcelánová konvice.