Alternativní cesta: Jak ochránit děti před virózou?

Zdraví 26. února 2017

Méně nabalování, častý pobyt na čerstvém vzduchu, sprchování chladnější vodou, saunování... Jednoduché, ale účinné kroky vám pomůžou zabránit nachlazení otravnému pro děti i pro vás.

Asi se vám nepodaří přežít sezonu viróz a chřipek bez toho, aby se do smrkání a kašlání zapojila 
i vaše rodina. Ale šanci máte. Budete sice znít jak ohraná deska, ale stejně trvejte na mytí rukou. Světová zdravotnická organizace tvrdí, že to zachrání víc životů než vakcíny a lékařská péče dohromady. Běžné nachlazení způsobuje více než dvě stě virů, které velice dobře přežívají na klikách dveří, madlech dopravních prostředků, klávesnici počítače 
i na školní lavici. Mytím se přitom myslí použití mýdla, protože změkčující látky 
z něj pomáhají odstranit špínu z rukou. Pro puntičkářky uvádím, že lepší než pevná mýdla jsou prý tekutá, protože v pevných se dělají prasklinky a v těch ve vodě přežívají mikroorganismy. Děti taky naučte, ať se ve školce a škole neutírají cizím ručníkem 
a neujídají kamarádům z nakousané svačiny.

Do sněhu klidně naboso

To všechno je ale záchrana v hodině dvanácté. Užitečnější je zahájit bitvu posilováním dětské obranyschopnosti daleko dříve, než rtuť na teploměrech klesne k nule. Začít v zimě není ideální, ale lepší teď než nikdy. „Děti, které se otužují, jsou třikrát méně nemocné,“ říká Štěpánka Štrougalová, odbornice na plavání s dětmi z Baby Clubu Juklík, která je sama čtyřnásobnou maminkou. Otužování přitom není žádná věda. „Pro začátek stačí chvilky nalehko. Třeba před večerním koupáním je nechte sundat část oblečení a hračky mohou uklízet třeba jen v tričku a spodním prádle,“ doporučuje netradiční metodu. Nebo další: „Napadla hromada sněhu? Jestli vaše dítě vyběhlo jen tak v ponožkách a tričku ven, dovolte mu to na pár minut. Určitě nestihne onemocnět. Po vyblbnutí ve sněhu ho ale zachumlejte do deky a uvařte čaj nebo kakao,“ zdůrazňuje Štěpánka. Jestli bude zima mírná jako loni, klidně nechte děti běhat venku v dešti, nic se jim nestane, zvlášť s nepromokavou bundou.

Kolem dvaceti stupňů

Doma není třeba topit jak v sauně. Naopak,
 v místnosti by mělo být přes den kolem dvaceti až dvaadvaceti stupňů. Výhodou je teplo od podlahy. „S podlahovým topením je i při devatenácti stupních pocitově tepleji než s pětadvaceti bez něj. A hlavně to pocítí malé děti, které se většinu času pohybují na zemi,“ říká Štěpánka. Pokojíčky proto doporučuje vybavit kobercem, který je pro hru příjemnější. Na spaní je dobré dětské pokoje vychladit na 18 stupňů. Není nutné mít otevřené okno, zvlášť jestli nevede do klidného parku, ale do hluku na ulici. Klidně větrejte přes vedlejší pokoj. „Pokud můžete načasovat spínač na topení, nastavte ho na ráno, aby se dítě probouzelo 
do tepla. Doma sice máte přiměřenou teplotu, ale
 ve školce je přetopeno? S tím toho moc nenaděláte. Řešte to tak, že dětem na převlečení dáte lehké tepláčky nebo i kraťasy.

Zvládnou i saunu

V opravdové sauně ale teplo naopak být musí a je to správné místo, které obranyschopnost podpoří. Zkuste si najít v okolí zařízení, které děti do saun pouští a je na ně připravené. „Ve Skandinávii berou rodiče děti do sauny od narození, jakmile se jim zahojí pupečník. Já doporučuji začít později, zhruba od tří let, kdy dítě umí vyjádřit své pocity a je schopné lépe zvládat horko,“ říká Martin Pařízek z relaxačního centra ve Velkých Karlovicích. Tam mají pro děti saunu vyhrazenou od osmi do deseti hodin dopoledne a pro mnohé z nich je to úplně nový zážitek. „Začátečníkům radíme postupovat trpělivě a děti nenutit. Je přirozené, že mají obavy. Není pro ně snadné vejít do horké místnosti a v ní několik minut sedět. Ideální pro přivykání je hra,“ zdůrazňuje saunař. Do sauny mezi děti přijde saunér v kostýmu, povídá si s nimi a ručníkem víří horký vzduch. Když se děti zabaví, bez problému v sauně vydrží potřebných pět až sedm minut. Neuvěřitelně je baví třeba potírání obličeje medem, který v horku ztrácí lepivou konzistenci.

Pravidla otužování

Radí Štěpánka Štrougalová, Baby Club Juklík
• Otužujte pravidelně už miminka.

 • Oblékejte děti přiměřeně, ne víc, než je nutné.
• Otužujte vzduchem: miminka nechte při přebalování pět minut svlečená v pokojové teplotě.

• Otužujte vodou: při koupání postupně snižujte teplotu. Dětem nad dva měsíce po týdnu o půl stupně až na 34 °C, děti od dvou let na konci koupání sprchujte chladnější vodou (ne ledovou).
• Nepřetápějte v místnosti, ideální teplota je 20 stupňů, pořádně větrejte.

 • Kdykoliv můžete, běžte na čerstvý vzduch, déšť děti nerozpustí.

 • Zda je dítěti teplo, zjistíte sáhnutím na předloktí, pod tričko nebo za krk.

 • Přihlaste se s miminkem na kurz plavání, otužování je součástí lekcí.

Po saunování je u dětí i dospělých nezbytné sprchováním zbavit tělo potu. Potom může následovat ochlazení. „Doporučuji sprchovat děti vlažnou vodou od nohou nahoru a pojmout to jako hru na déšť. U nás v zimě mohou děti třeba i skákat do sněhu nebo se koulovat. Ochlazování nemusí znamenat studený bazén, stejný efekt splní pobyt na studeném vzduchu. Je ale nezbytné zajistit, aby dítě neprochladlo, tedy zabalit ho do suchého prostěradla či deky. Častou chybou rodičů je, že dítě vezmou ven v mokrém prostěradle, kterým ho předtím osušili po sprchování,“ varuje saunér z Velkých Karlovic.

Vrstvěte, ale nebalte

Často jsou k vidění miminka zabalená jak
 na Sibiř, když maminka má jen lehkou bundu a tenisky. Přitom děti mají vyšší tělesnou teplotu. Platí to i u těch větších, když se hýbou, není třeba je přehřívat. Naopak, přiměřené oblečení zabrání zpocení. Je vhodné vycházet z principu vrstvení, kdy se použije více tenčích vrstev místo mála silných. Začněte funkčním prádlem, ideálně trikem s dlouhým rukávem 
a dlouhými kalhotami. Na rozdíl od bavlny funkční prádlo nenasákne pot, ten naopak odvede od těla a udrží dítě v suchu. Jako druhou vrstvu použijte prodyšné fleecové mikiny, nejlépe jednu silnou a druhou slabší, z toho jednu rozepínací. Svrchní vrstva by měla chránit před sněžením, deštěm i větrem. Zároveň by však měla být prodyšná, aby umožnila odpaření potu z vnitřních vrstev. Ideální jsou membránová bunda a membránové kalhoty. Rukavice vybírejte tak, aby si je dítě samo pohybem zahřálo. To by bylo, aby vás skolila viróza!