Zákeřný vrah si nevybírá: Zkáza jménem pneumokok

Zdraví 21. března 2017

Možná jste si mysleli, že zákeřné pneumokokové nákazy si vybírají smutné oběti jen mezi dětmi. Bohužel to není pravda, a bránit by se včas měli i dospělí.

Loni lékaři v Česku zjistili 385 případů invazivních pneumokokových onemocnění, z nichž 53 skončilo smrtí. Nedá se to říct nijak vesele ani ohleduplně, protože pneumokoky veselé ani ohleduplné nejsou. Pořád platí, že nejrizikovějšími skupinami jsou malé děti a senioři nad 65 let, ale překvapivě třetí nejvyšší nemocnost se ukázala u lidí mezi 40 až 64 lety. V případech, které řešili lékaři, šlo ve čtvrtině o pneumokokovou meningitidu, a tři čtvrtiny zahrnovaly další závažné formy onemocnění provázené bakteriemi, včetně pneumonie.

To jsou samé špatné zprávy, tak aspoň jednu dobrou: můžete se nechat očkovat. Prevence ve formě očkování je už u nás plošně nabízena, ale dospělí a hlavně senioři to podceňují. Navíc platí, že se zvyšujícím se věkem stoupají nejenom rizika onemocnění, ale také závažnost průběhu. A nejde jenom o „důchodce“, do rizikové skupiny spadají také chronicky nemocní pacienti mladších ročníků.

Chráníte sebe i okolí

Jinou metodu, jak se bránit, nemáme. Již řadu let je dostupné očkování polysacharidovou vakcínou pro oslabené, chronicky nemocné osoby a seniory. Konjugované vakcíny jsou doporučovány k očkování kojenců a malých dětí do pěti let, ale nově je lze tak aplikovat u lidí nad padesát let.

Očkování chrání před invazivními onemocněními, jako je sepse, meningitida či zánět plic. A je důležité i pro ty, kdo se očkovat nedají. Podle zkušeností z jiných zemí, kde se už očkuje delší dobu, se dá čekat, že se sníží počet pneumokoků obsažených ve vakcíně, které se kolem nás budou pohybovat, takže se nakazí i méně neočkovaných lidí. V zemích, kde je zavedeno plošné očkování dětí proti pneumokokům, totiž poklesl výskyt invazivních pneumokokových onemocnění způsobených pneumokoky, proti kterým se očkuje, až o 94 procent. Jestli se chcete nechat očkovat, domluvte se se svým lékařem, poradí vám přesně, co a jak.

Jak se projevuje:

  • Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok jim nezpůsobuje žádné problémy.

  • Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci – například do plic, kde způsobí pneumonii (zápal plic), nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu.

  • Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí. Jedná se o kapénkovou infekci, to znamená, že se přenáší těsným kontaktem, při kýchání, kašlání. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od bacilonosiče.

žena

Když je člověk oslabený, může pneumokok proniknout i tam, kam nepatří.

zdroj: www.thinkstock.cz