Proč si Češi nechají řezat penis?

Zdraví 15. ledna 2018

Ta otázka zní drasticky. Plastičtí chirurgové ale potvrdí, že mužů s požadavkem „řezat, prosím“ chodí dost.

Prodloužit, prosím

Jaké by mohl mít muž problémy se svým penisem? Asi mu jeho přirození připadá malé a má z toho mindrák, napadne v první chvíli většinu z nás.

A skutečně - žádost o prodloužení penisu je opravdu jedním z nejčastějších požadavků, s nimiž muži přicházejí do andrologických (andrologie je obor zabývající se chorobami mužských pohlavních orgánů), urologických či chirurgických ambulancí.

Vedle kariéry v pornoprůmyslu je nejčastějším důvodem vrozená vývojová vada, tzv. mikropenis, kdy je úd tak malý, že neumožňuje pohlavní styk.

No a pak subjektivní dojem muže, že jeho chlouba nedostatečně narostla. Tato skupina má však často nerealistická očekávání.

Chirurgicky lze penis prodloužit o 7 až 47 milimetrů. Muž, který má mikropenis (pyj menší než 25 mm), to jistě ocení. Ovšem muž, který má penis dlouhý 70 mm a po operaci 95 mm, může být výsledkem dost zklamaný.

Jak se prodlužuje?

  • Pomocí implantátů. Chirurg odebere z řezu na hrudníku část žeberní chrupavky a voperuje ji mezi topořivá tělíska a žalud penisu.
  • Zavedením silikonového válce dovnitř topořivých tělísek.
  • Uvolněním topořivých tělísek od pánevní kosti a jejich vysunutím mírně kupředu (prodloužení pouze na pohled).


Obříznout, prosím

Stále více mužů ale potřebuje nebo požaduje mnohem méně náročný zákrok, a tím je obřízka neboli odstranění předkožky překrývající žalud penisu. V některých kulturách, například v islámské a židovské, představuje obřízka důležitou součást náboženské tradice.

V zemích s křesťanskou tradicí (včetně Česka) obřezaného muže běžně nepotkáte. Tento zákrok však nabírá na popularitě i u nás.

„Tvar předkožky je daný geneticky. Pokud se tedy někdo narodí se zúženou či deformovanou předkožkou, může mu to přinést nejrůznější zdravotní problémy,“ vysvětluje primář kliniky plastické chirurgie Otakar Lucák.

Nejčastější je takzvaná absolutní fimóza, kdy je předkožka zúžena natolik, že ji vůbec nelze stáhnout dozadu směrem ke kořeni penisu, což komplikuje močení. Problém se řeší obvykle již u malých chlapečků. Při relativní fimóze lze předkožku přetáhnout, ale po erekci se nevrátí zpět, zaškrtí žalud a způsobí jeho otok.

Obřízka také zlepší hygienu a omezí opakovaná infekční onemocnění žaludu. A pomáhá i v intimní sféře. Snižuje totiž postupem času citlivost žaludu, což může prodloužit délku soulože, protože nedojde k předčasné ejakulaci.


Povolit uzdičku, prosím

Plastičtí chirurgové mohou zasahovat i na uzdičce, což je kožní řasa vybíhající ze spodní strany penisu z předkožky k vrcholu žaludu. Když je zkrácená, způsobuje potíže při pohlavním styku.

Uzdička může být zkrácena vrozeně, ale její délku omezují i drobné trhlinky, které vznikají při sexuálním styku a hojí se jizvami. Někdy může způsobovat předčasný výron semene, protože při styku stahuje nejcitlivější část penisu - vrchol žaludu - do polohy, při níž se intenzivně tře o pochvu.




Rozšířit, prosím

Příliš úzký pyj může být důvodem nedostatečného uspokojení partnerky. Takto (ne)vybavení muži požadují zvětšit svoji chloubu do šířky.

Princip operace spočívá ve vstřikování tuku odebraného z podkoží na břiše či na hýždích do podkoží penisu. Část tuku se časem vstřebá - bohužel někdy nerovnoměrně, takže mohou vznikat nerovnosti.

Pokud ale existují výrazné rozdíly v rozměrech pohlavních orgánů partnerů - velký penis a užší pochva, či naopak - menší penis a prostornější pochva, nelze zpravidla problém řešit operačně. Lidské tělo nejde přešívat jako šaty u krejčího!


Zvážit, prosím!

  • Operace penisu mohou provádět všechna lékařská pracoviště, která se zabývají zákroky na pohlavních orgánech. Pokud nejde o řešení vrozených vad, nejsou operační výkony obvykle hrazeny ze zdravotního pojištění.

  • A ještě jedna důležitá poznámka: Každá operace, tedy i zákrok na penisu, nese kromě výhod i nemalá rizika, proto je dobré se o ní důkladně poradit s lékařem. Leckdy totiž změna vzhledu penisu nevyřeší mužův skutečný problém, a je tedy zbytečná.