Zvládněte dovolenou v pohodě: Nástrahy, které na vás číhají

Zdraví 17. června 2019

Když lékaři upozorňují na potřebná očkování před exotickými cestami, argumentují odlišnými hygienickými návyky místní populace a rozdílným složením zdejších mikroorganismů, které se vyskytují v jídle i ve vodě.

Co se za tímhle tvrzením ve skutečnosti skrývá? Zachytili jsme pro vás pár užitečných cestovatelských postřehů:

Ruka místo toaletního papíru

Asi to zní drsně, ale je to tak. Osmdesát až devadesát procent obyvatel chudých rozvojových zemí nemá k dispozici ani kadibudku, natož toaletu vybavenou tak, jak jsme my Evropané zvyklí.

Když na ně přijde potřeba, přidřepnou, kde je to jen trochu možné. Ruličku toaletního papíru s sebou nenosí, něčím se však očistit musejí. Hádejte, čím asi? Pak pokračují v cestě, která většinou nevede kolem tekoucí vody na umytí rukou.

Lesk a bída v jednom

Luxusní turistické hotely jsou jako ze škatulky a jídla tu servírují číšníci v bílých rukavičkách. Možná i kuchyně nevypadá špatně. Ale co je to platné, když její zaměstnanci, kteří pracují s potravinami, pocházejí ze zdejších chudých obyvatel.

Možná by stálo za to mnohé z nich sledovat až do jejich domovů – mají-li vůbec byt, a ne jen chatrč. O koupelně či toaletě nemluvě. Navíc hotel potřebuje hodně vydělávat, proto potraviny nakupuje od nejlevnějších producentů, tedy od nejchudších lidí na tržišti.

Nakrájený meloun nebrat

Ovoce z horkých krajů má chuť, o které se nám ve středu Evropy může jen zdát. Prodejci své plody rozloží na zemi na plachtě u turistických památek rozžhavených sluncem, a žíznící cestovatelé tak mají nachystáno velké pokušení. Třeba ten nakrájený meloun plný šťávy je tak lákavý!

Jenže „pecičky“, které činily jeho červenou dužninu kropenatou, se při bližším průzkumu ovocného půlměsíčku rozletí do všech stran. Jen pro zajímavost: jedna moucha na sobě přenese během své jedné cesty 200 mikrobů bacilární úplavice. To už je dostačující infekční dávka, proto není dobré ji pozřít třeba právě s kouskem neomytého ovoce.

Pozvěte se do kuchyně

Mnohé kavárničky či restaurace vypadají docela útulně, mají čisté stoly a je z nich třeba výhled na moře.

Než si objednáte jídlo, zkuste se dostat do kuchyně. Bude to možná hodně zajímavý zážitek, protože se ocitnete v jiném světě. Leckde najdete domorodé kuchaře, kteří nemají přístup k tekoucí vodě, zeleninové saláty míchají rukou (tedy tou pravou, levou používají na něco jiného, viz bod jedna), nádobí, v němž vaří, samozřejmě nemyjí. Hmyz i odpadky v kuchyni nejsou výjimkou.