Intimní hygiena, to je skoro alchymie

Zdraví 31. července 2020

Za nepohodu v intimních místech si mnohdy můžeme samy. Poradíme vám, jak si udržet intimní partie v harmonii. Hlavně, prosíme vás, pryč s jogurtem. Ten totiž fakt nepomáhá, i když se to říkávalo!

Jak to tedy "tam dole" vlastně funguje? Pochva je počátkem cesty k dalším orgánům nejen pohlavního ústrojí. A cokoliv za nákazu se objeví tady, má otevřenou cestu přes dělohu a vejcovody do organismu.

Pochva se proto logicky musí umět bránit, aby infekce nikam dál nepronikala. Nejúčinějšími pomocníky jí jsou bakterie mléčného kvašení neboli laktobacily. Kyselina mléčná, kterou produkují, pak na sliznicích vytváří ochranný film a udržuje kyselé prostředí.

Vliv mají také vaječníky. Estrogeny, které vytvářejí, poševnímu prostředí prospívají. Proto jsou k různým vaginálním zánětům víc náchylné například ženy po menopauze, kdy už vaječníky nefungují.

Jedna paní povídala

Zdálo by se jednoduchým řešením problémů prostě dodat bakterie mléčného kvašení (říká se jim také probiotika). Jenže tak snadné to není. Mléčných bakterií je skoro sto druhů, ale pro pochvu se hodí pouhých pět z nich.

Užití první probiotické tabletky či potraviny, která je po ruce, tedy není tou správnou cestou. Navíc se z polknuté tablety do pochvy dostane jenom asi 15 % původní dávky užitých laktobacilů.

Aplikaci jogurtu přímo do pochvy nejde doporučit ani v nejmenším. Naopak byste se mohla dočkat nemilých následků. Přemnožení mléčných bakterií, jež do pochvy nepatří, způsobí svědění, výtok a zarudnutí sliznice. Vzniká nemoc zvaná laktobacilóza, což je bakteriální zánět jako každý jiný.

5 tipů:

  1. OMEZTE CUKRY

  2. PŘI MENSTRUACI POUŽÍVEJTE RADĚJI TAMPONY Krev ihned nasají, pochvu vyčistí, a bakterie i kvasinky tak ztrácejí živnou půdu a nepřemnožují se. K obranyschopnosti pochvy napomohou probiotické tampony.

  3. DBEJTE NA (PŘIMĚŘENOU!) HYGIENU Nadměrná hygiena škodí - omytí jednou denně je akorát.

  4. NAUČTE SE HOLIT CITLIVÉ PARTIE Časté intimní holení je stejný problém jako nadbytečné mytí. Pozor dejte i na směr - vždy zepředu dozadu a přejdete-li na kůži mezi konečníkem a poševním vchodem, na původní místo se nevracejte.

  5. ZAJDĚTE DO LÉKÁRNY PRO PREVENCI I AKUTNĚ

Vlhká až příliš

Jen při samotné zmínce o výtoku z vaginy vám asi naskočí husí kůže. Ale tak zlé to není. Někdy je to prostě normální. Pochva může být jen předrážděná, žlázky pak produkují víc sekretu, který se nevstřebává, na tom ale není nic špatného.

Také při sexuálním vzrušení ženy poševní sliznice zvlhne, což má jediný účel: hladký průnik penisu do pochvy. Některé dívky a ženy mohou být ovšem překvapeny množstvím sekretu a zaměnit ho za výtok.

Na druhou stranu může mít tato "záležitost" i trvalejší charakter a tady už je lepší opravdu si nezahrávat a směrovat to rovnou na gynekologii. Protože to je nejen záležitost nepříjemná, ale i nebezpečná.

Za babiček jinak?

Jak to, že minulé generace žen prožívaly mnohem větší vaginální pohodu než my dnes? Protože žily úplně jinak.

  • Méně menstruovaly. Zatímco kdysi byly ženy plodné zhruba od 18 do 45 let, dnes přicházejí první měsíčky v 11 letech, a menopauza naopak klidně až kolem 55. narozenin. Častá menstruace znamená pro pochvu velký nápor, snižuje se její kyselost. Laktobacily ubývají, a naopak stoupá koncentrace špatných bakterií.
  • Jinak se oblékaly. Nenosily syntetické prádlo, upnuté džíny ani po koupání vlhké plavky, zaříznutá tanga, silonové punčocháče utěsňující v zimním období přístup vzduchu.
  • Měly jiný styl života. Koupání v chlorovaných bazénech, používání navoněné intimní kosmetiky, kouření, stres, poměrně velká sexuální promiskuita - žádný z těchto faktorů, přispívajících ke vzniku vaginálních potíží, nebyl našim předchůdkyním vlastní.