Hubnete? Pozor, každá sklenička se počítá

Zdraví 14. července 2020

Jíte jenom ředkvičky a suchary, běháte jako cvok, a přece se vám nedaří srazit ze zadku a stehen kýžená kila? Možná bude na vině ta sklenička, kterou si každý večer nalijete u televize.

Alkoholické nápoje jsou totiž skrytou bombou, se kterou si neporadí ani permanentka do posilovny, přestože neobsahují prokazatelně žádný tuk.

Jestliže nestojíte o špíčky na břichu a v případě pánů o pivní břicho, je potřeba vzít tuhle informaci v úvahu.

Ať už pivo, víno, nebo tvrdý alkohol, to všechno se vyrábí pomocí fermentace a destilace přírodních škrobů a cukrů. Alkohol je proto obrovskou zásobárnou kalorií.

Když vydržíte flámovat celou noc, je to horší, než kdybyste slupla celou krabici kostkového cukru.

Samozřejmě to neznamená, že byste si nemohla dát nikdy nic alkoholického, ale je dobré nezavírat oči před účinky a počítat s tím třeba při sestavování hubnoucího jídelníčku.

Problém je navíc v tom, že tělo kalorie z alkoholu zpracovává jen velmi těžko. Jsou pro něj prázdné, a tak je jednoduše uloží ve formě tuku, kterého se potom jen velmi nerado zbavuje.

Proč si tělo s kaloriemi z alkoholu neumí poradit? Protože na to není konstruováno. Měli bychom jíst cukry, tuky, bílkoviny, vitaminy… Však to znáte, ale o alkoholu jsme se ve škole určitě neučili.

Neexistuje totiž nic jako „biologická potřeba alkoholu“. Samozřejmě existují studie o tom, že kupříkladu víno je zdraví prospěšné, ale to nemluvíme o litru denně.

Povolená denní dávka pro ženu je v případě vína jedno až dvě deci, u mužů tři až čtyři deci. Jakýkoli alkohol obsahuje v jednom gramu sedm kalorií. To je skoro stejně jako jeden gram čistého tuku.

Pozor na koktejly

Pokud jde o počet kalorií, pak nejhorší jsou koktejly, tedy typické ženské pití. Kombinace silného likéru, ovocného džusu, bublinek a případně smetany je vražedná.

A stejně vražedné je i to, že ty koktejly chutnají tak báječně, že určitě nezůstane při jednom, pokud se v baru hodláte zdržet déle než půl hodiny, a to asi ano, když už tam jste.

O nic lepší není ani kombinace alkoholu s energetickými nápoji. Sice po tom vydržíte tančit do rána, což může znamenat vydání energie, ale pokud chcete jen do rána klábosit u stolu, pak si kromě metabolických problémů zaděláváte i na tloušťku. Možná ne ještě tenhle rok, ale ono se to sčítá…

Sýr, nebo oříšky?

Samotný obsah kalorií není ale jediný problém s alkoholem. Potíž je také v tom, že alkohol vyvolává pocit hladu, však se také používá jako aperitiv – aby vyvolal chuť jíst.

Po příjemném aperitivu se těšíte na předkrm, a zatímco jindy by vás zasytil, v tomto případě si dáte hlavní chod a také zbude místo na dezert.

A to neplatí jen v případě luxusních restaurací. I když jste v normální hospodě nebo doma, k vínu si rádi dáte sýr nebo oříšky, k pivu naložený hermelín – a dílo zkázy je dokonáno.

On totiž alkohol navíc snižuje sebekontrolu – právě proto ho pijeme. Je tedy jisté, že pokud to přeháníte s pitím, budete to přehánět i s jídlem. (No, u nejhorších pijáků to neplatí.

Ti přijímají až 50 procent kalorií z alkoholu, což jejich těla dokonale ničí, ale to snad není váš případ.) Dejte si pozor na dehydrataci. Alkohol budí žízeň, kterou ale potom ledaskdo hasí místo vodou dalším alkoholem.

Brangelina na prodej

  • U alkoholu by vás neměly zajímat jen kalorie. V jedné studii se například ukázalo, že 2 až 3 piva denně snížila hladinu testosteronu během tří týdnů o sedm procent!
  • Pití obsahující 4 procenta alkoholu (pivo) více zvyšuje množství vyloučené moči. Vezmete-li si panák „tvrdého“, najdete v něm 10 mililitrů alkoholu a 15 mililitrů vody. A tělo vyloučí alespoň 4krát tolik tekutiny, co do něj nalijete.

Chce to rozum

Co tedy s tím, že máte chuť na skleničku vína? Nemusíte si ji odpírat. Ale naučte se na ni myslet jako na jídlo, vždyť dvě deci červeného vyjdou nastejno asi jako rohlík a jedno pivo jako deset deka méně tučného salámu.

Určitým řešením je nealkoholické víno, které obsahuje jen třetinu až desetinu kalorií oproti běžnému, ale jistě to není řešení pro každého. Takže na to musíte chytře.

Pokud se bojíte, že nevydržíte na společenské akci pít celý večer jen dvojku vína, rovnou si ho smíchejte s vodou. Pokud chcete pít alkohol, ale netloustnout, vybírejte si ten chytrý.

Už si budete pamatovat, že nejhorší je ten tvrdý, případně smíchaný s něčím sladkým, což je vaječný koňak nebo kola s rumem. Žádné svůdné koktejly v krásných skleničkách plné smetany, to radši mojito.

A pijte vodu! Jak jsme řekli, alkohol dehydratuje, takže tělo potřebuje tekutiny, nejlépe obyčejnou vodu.

Naředí alkohol a nebude vás nutit pít to, co vidíte před sebou ve sklenici, takže vodku… Naučte se užívat si pití stejně jako jídlo, s láskou, ale i rozumem.