Prošťouchněte trubky

Zdraví 12. listopadu 2013

Bolavé, nafouklé břicho a nemožnost ze sebe dostat to, co je třeba, dokážou udělat ze života peklo. To je zácpa. A my moc dobře víme, jak proti ní bojovat.

Asi ten pocit znáte. Sedíte na „trůně“, tlačíte, div vám oči nevypadnou z důlků, ale pořád nic...

Pokud tato situace není pravidlem a vy se s ní potýkáte jednou za měsíc, není důvod k panice. Obvykle postačí, když trochu „okořeníte“ jídelníček a začnete se hýbat.

Problém nastává ve chvíli, kdy se takto trápíte už třetí čtvrtý den po sobě. To už trpíte zácpou, která je v odborných brožurách definovaná jako obtížné vyprazdňování tuhé stolice, jež je doprovázeno nepříjemnými příznaky - mezi ty nejčastější patří nafouklé břicho, únava, dost bolestivé křeče a nadýmání.

To je pak nejvyšší čas vyrazit k lékaři. Věřili byste, že ačkoli problémy s vyprazdňováním má až 40 % lidí, pouze pětina z nich vyhledá pomoc lékaře?

Teprve když je odhalena skutečná příčina vašich potíží, je možné začít se zácpou úspěšně bojovat.

Po zevrubné prohlídce, která se skládá z pohovoru a důkladného vyšetření konečníku prstem, vám lékař buď doporučí zásadní změnu jídelníčku a životního stylu, v horším případě vás pošle ještě na odběry krve, případně na odborná vyšetření na gynekologii a na kolonoskopii, aby se vyloučila možnost nádoru. Teprve po všech těchto vyšetřeních může zahájit adekvátní léčbu.

trubky 2

Babičky na tento problém užívaly povidla či kysané zelí.

foto:

Jak poznat závislost na partnerovi

  1. Snídejte zakysaný mléčný výrobek (jogurt či podmáslí), do kterého přidáte lžíci pšeničných klíčků a ovesných vloček.
  2. Do jídelníčku zařaďte rajčata, čerstvé okurky a lehké zeleninové saláty s olivovým olejem.
  3. Ráno po probuzení snězte na lačný žaludek sušené nebo kompotované švestky.
  4. Denně vypijte alespoň 2,5 litru neperlivé vody.
  5. Jezte potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (celozrnné výrobky, hnědá rýže, otruby, kukuřice, cereálie apod.).
  6. Pijte anýzový čaj a čaj typu rooibos.
  7. Třikrát denně vypijte menší sklenici neslazeného jablečného moštu.
  8. Po probuzení vypijte sklenici vlažné (teplé) vody.
  9. Nezapomínejte na cvičení - pohyb podporuje činnost střev.
  10. Zkuste si dát pod nohy stoličku, abyste je měli výš - vyprazdňování se tím usnadní.

Co člověk, to unikát

Ať už jste si zácpu špatným jídelníčkem a nedostatkem tekutin vypěstovali sami, nebo za ni může stres či dlouhodobé užívání antibiotik, první krok, jak jí zatnout tipec, je vždy stejný, a sice razantní změna životního stylu.

„Nesprávné a nepravidelné stravování a držení diet vede k tomu, že se nepravidelným stane i vyprazdňování. Když k tomu připočteme ještě stres a občasné fyzické či psychické vyčerpání, je na zácpu zaděláno,“ říká nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Zbavit se zácpy přitom není zdaleka tak lehké, jako si ji přivodit. „Úpravu stravování je třeba provádět v postupných krocích. Prudké změny mohou vést k dalším obtížím,“ vysvětluje Tamara Starnovská.

„Nejdůležitější je zvýšit příjem tekutin a zařadit větší množství čerstvého ovoce a zeleniny. Teprve pak můžete přejít k dalšímu kroku, a tím je doplnění symbiotik. To znamená konzumovat takové potraviny, které obsahují jak prospěšné kmeny bakterií, tak směs vlákniny. Patří mezi ně například zakysané mléčné výrobky, celozrnné pečivo, cereálie, lněné semínko nebo otruby.“

Změna jídelníčku ale nestačí, stejně důležitý je také pravidelný pohyb. Místo povalování na kanapi tedy raději vyrazte na svižnou, dlouhou procházku se psem, zajděte si zaplavat nebo skočte na kolo. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit ze sebe samých, ale i průchozí střeva a s tím související skvělý pocit lehkosti.

Zácpa

Zácpa není jen nepříjemná, ale má i svá zdravotní rizika.

foto:

Není zácpa jako zácpa

Abyste mohli zácpu úspěšně vyléčit, je nejprve nutné odhalit její původ. Rozlišujeme několik druhů zácpy:

  • HABITUÁLNÍ ZÁCPA Je nejčastější. Tímto druhem zácpy trpí téměř 95 procent lidí, častěji ale ženy. Na vině je špatné stravování, nedostatek pohybu, malý příjem tekutin a potlačování potřeby jít na velkou, když to není v „pohodlí domova“.
  • AKUTNÍ ZÁCPA Většinou jí trpíme během dovolené. Změna prostředí způsobí, že i lidé, kteří jinak s vyprazdňováním potíže nemají, nemohou jít na velkou. Pokud po návratu domů potíže nevymizí, může se jednat o vážnější typ akutní zácpy. Příčinou může být zauzlení střev, zánět slepého střeva či tzv. střevní infarkt.
  • SYNDROM LÍNÉHO STŘEVA Jde o úpornou formu zácpy, kterou trpí převážně děti a dospívající dívky. Doporučuje se vhodnými pohyby posilovat peristaltiku střev.
  • SPASTICKÁ ZÁCPA Projevuje se častým nucením na stolici s minimálním výsledkem, bolestmi břicha a celkovou podrážděností. Většinou jí trpí labilní lidé a lidé žijící pod silným stresem.
  • ZÁCPA V TĚHOTENSTVÍ Je způsobená hormonem progesteronem, který snižuje napětí a pohyb střev. Provází ji nadýmání a nepříjemný tlak v břiše. Po porodu se vyprazdňování většinou samo upraví.
  • SYMPTOMATICKÁ ZÁCPA Je projevem jiného onemocnění, které se může, ale nemusí týkat střev. Často je způsobená neurologickými potížemi, psychickými nemocemi nebo metabolickými poruchami.