VIDEO: Bez svačiny může být vaše dítě agresivní

Zdraví 7. listopadu 2013

I když by si jeden řekl, že na vině budou spíš jiné faktory, vynechávání svačin u školáků může opravdu zhoršovat chování i prospěch. Takže potomkovi tu "sváču" radši udělejte.

Pravidelný stravovací režim s pěti jídly denně nedodržuje asi polovina českých školáků. 10 % jí dokonce jen třikrát denně. A to je málo. Na vině je nejčastěji vynechávání svačin.

Bez dopolední svačiny ale děti nemají dostatek potřebné energie, to se může podepsat i na jejich známkách. Jaká jsou další rizika nesvačení a jak dětem připravit lákavou svačinku, kterou nepřinesou zpátky domů? To vám ve videoseriálu Vím, co jím řeknou specialisté na výživu – Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Žádná svačina = únava a nesoustředěnost

Výzkumy ukazují, že děti nesvačí tak, jak by měly. „Přitom se ví, že absence svačin má řadu negativních dopadů – jak psychických, tak fyzických,“ říká Petr Havlíček.

Pokud dítě nesnídá (nebo jen lehce) a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, a tak je unavené a nesoustředěné, to stejné platí samozřejmě i u dospělých. Naopak po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě a někdy až k agresivitě.

Jen ovoce a zelenina nestačí

Pokud si ale rodiče myslí, že zdravá svačina znamená dvě mrkve a jedno jablko, jsou na omylu. „Jen samotné ovoce nebo zelenina nestačí. Chybí bílkoviny a sacharidy,“ varuje Havlíček.

Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních živin, jako jsou komplexní sacharidy (ideálně celozrnné pečivo), bílkoviny (sýr cottage, tvaroh, žervé, kvalitní šunka apod.), zdravé tuky (třeba nesolené nepražené oříšky), vitaminy, minerální látky a vláknina (zelenina).

Dopolední svačina by měla tvořit přibližně 10 až 15 % energetického příjmu z celého dne. Tento průměr počítá však s tím, že se ráno dítě dobře nasnídá.

Dětem klidně dejte méně tučný sýr

Výborným zdrojem bílkovin jsou například sýry. Dětem klidně dejte méně tučný sýr. Nemusíte se bát, že když snížíte podíl tuku, že se zároveň ochudíte i o bílkoviny nebo vápník. Není to pravda. Právě naopak. „Čím tučnější sýry nebo mléčné výrobky, tím méně obsahují bílkovin a vápníku,“ říká Karolína Hlavatá.