6 důvodů, proč špatně spíme: Zapracujte na nich

Zdraví 12. 1. 2014

Znáte to, hodinu se převalujete z boku na bok, ale spánek v nedohlednu. I když jste uléhali s klížícíma se očima, sotva jste se zavrtali do peřin, únava z vás opadla a vy jen tupě koukáte do tmavé zdi. Kvůli tomu, abyste dobře usínali a spali jako nemluvňata, ale nemusíte hned zobat pilulky na spaní. Dost možná, že se jen dopouštíte některých z následujících chyb.

4. MĚKKÁ MATRACE

nespavost
foto:

Příliš měkká i příliš tvrdá matrace má za následek nejen bolesti zad a deformaci páteře, ale způsobuje i potíže s usínáním. Na posteli ležíte jakoby v prohlubni, páteři není poskytována dostatečná opora, a proto vaše svaly neustále pracují a pokoušejí se uchovat páteř ve správné poloze.

Když už konečně usnete, nemůžete se na měkké matraci v noci lehce převracet, následkem čehož se často probouzíte. Jak tedy vybrat tu správnou matraci?

Všeobecně platí, že při ležení na boku by měla být páteř v rovině. Díky tomu se mohou meziobratlové ploténky uvolnit a nedochází k jejich deformaci a následné bolesti zad, bederní či krční páteře. Proto než si matraci koupíte, vždy ji na vlastní kůži vyzkoušejte.