VIDEO: Životní styl změníte jen s velkým odhodláním

Zdraví 28. listopadu 2013

Cvičíte usilovně, ale výsledky tomu neodpovídají? Nastavili jste si zdravý jídelníček, ale nic moc se neděje? Problém je v tom, že nejde dělat jen jednu nebo druhou věc. Jedná se o provázaný systém, ve kterém se jedna složka neobejde bez druhé. O kombinaci pestré a výživově hodnotné stravy s adekvátním pohybem vám v dalším díle videoseriálu Vím, co jím řeknou Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Komplexní proměna

„Když už se jednou rozhodneme změnit životní styl, je potřeba nedělat změnu jednostrannou, ale zaměřit se na komplexní proměnu. To znamená nejen změnit jídelníček, ale přidat i správně zvolený sport a dostatek odpočinku," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

I když nechcete zhubnout, je dobré nad zdravou stravou a pohybem přemýšlet a udělat z nich běžnou součást svého života. Kupovat si potraviny, které jsou zdraví prospěšné, pomůže zlepšit kvalitu života a předcházet civilizačním chorobám.

Vyvarujte se chyb

Mnoho lidí má však potíže dosáhnout výsledku, jaký si představovali. Na vině může být špatně zvolený výběr i složení potravin. A jaké jsou nejčastější chyby?

Zbytečně velké omezení energetického příjmu

Drastické omezování energetického příjmu není vhodné. „U takto nastaveného režimu člověk většinou nevydrží a rychle se vrací k původním stravovacím návykům. Tedy jojo efekt na sebe nenechá dlouho čekat,“ upozorňuje Petr Havlíček. Na začátku režimu stačí snížit energetický příjem asi o 2000-2500 kJ.

Vynechávání kvalitních bílkovin

„Důležité je dbát na to, abychom měli správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků," říká dietoložka Karolína Hlavatá. Při nedostatku kvalitních bílkovin může dojít k tomu, že ubývá aktivní svalové hmoty, zpomalí se bazální metabolismus a především se nezmenšuje tuková hmota.

Bílkoviny by měly tvořit 10 až 30 procent z celkového denního energetického příjmu, sacharidy 40 až 50 procent a tuky 30 až 35 procent. Když chceme zhubnout, měli bychom mít spíše vyšší příjem bílkovin a nižší příjem sacharidů a tuků.

Chyb, kterých se při přechodu na zdravý životní styl, můžete dopustit, je celá řada. Patří mezi ně například i vyřazení mléčných výrobků, nepravidelný jídelní režim, ale i příliš vysoká intenzita cvičení. O správné tepové frekvenci se dozvíte ve videu.