Tichý zabiják cholesterol obchází i vaše zdraví

Zdraví 2. března 2020

Stokrát můžete slyšet varování, že byste si měli hlídat hladinu cholesterolu, ale přesto tomu nevěnujete pozornost. Děláte velkou chybu. Vysoký cholesterol má ročně v Česku na svědomí téměř 60 tisíc životů. Říká se mu také tichý zabiják, dlouhou dobu se nic neděje, až najednou udeří. I dnes kvůli němu zemře 160 lidí. Možná mezi nimi bude i někdo vám blízký.

Nechce se vám tomu věřit? Měli byste, protože s vysokou hladinou cholesterolu (tzv. hypercholesterolémií) souvisí řada onemocnění, která pro vás mohou mít fatální následky. Mezi ty nejobávanější patří infarkt a mozková mrtvice.

Jejich nejčastější příčinou je ateroskleróza (laicky řečeno kornatění tepen). Při ní se díky ukládání cholesterolu ve stěně cév zmenšuje průsvit cévy, vznikají nejprve tukové proužky, které se následně mění na aterosklerotické pláty, které mohou buď postupně zcela uzavřít cévu, nebo může plát při svém růstu prasknout. Vznikne sraženina, která se uvolní, začne putovat cévním řečištěm a je zle.

Může totiž ucpat jemné cévy na srdci (infarkt) nebo v mozku (mrtvice). To ovšem není ani zdaleka vše, cholesterol má neblahý vliv také na rozvoj hypertenze (vysokého tlaku), ischemické choroby srdeční (nedostatečné prokrvení srdečního svalu) či metabolického syndromu, který je kombinací několika zdravotních onemocnění, jež mohou ohrožovat nejen srdce, ale i váš život.

Hlídejte si hladinku

Některé statistiky uvádějí, že přibližně 50 až 60 procent dospělých Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu, tedy hladinu cholesterolu v krvi vyšší než 5,2 mmol/l. Osoby starší 40 let jsou na tom ještě o něco hůře, z nich má 37,5 procenta hladinu cholesterolu velmi vysokou neboli hladinu cholesterolu v krvi vyšší než 6,2 mmol/l. Jsou tak rizikovou skupinou a vystavují se zdravotním problémům, které si většinou ani neuvědomují.

Mnohdy si lidé postesknou, že ten, koho „klepla pepka“, byl tak mladý a nic mu nebylo. Jenže nic se neděje svévolně. Zvláště ne infarkt či mrtvice. „Rizikovými faktory pro vznik aterosklerózy, která za těmito příhodami nejčastěji stojí, jsou kromě vysokého cholesterolu zejména nezdravý životní styl s nevhodným složením stravy, stres, kouření a nedostatek pohybu, které se následně projevují jako vysoký krevní tlak, obezita nebo cukrovka,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek.

Varování berte vážně

Nejméně tři miliony dospělých Čechů vyslechlo od svého lékaře doporučení o kontrole a léčbě zvýšeného cholesterolu. Prvním krokem k jeho snížení, ovšem i prevencí, je dodržování vhodného složení stravy (nízkocholesterolové diety) a redukce hmotnosti.

Zapomeňte také na cigarety a začněte se hýbat. Dieta v kombinaci se sportem vám totiž může doslova zachránit život. Odborníci přišli na to, že u lidí, kteří trpí nadváhou a sníží svou hmotnost o 10 %, klesne výrazně riziko úmrtí, a to o desítky procent.

Poznejte svého nepřítele

Někdy však tato primární opatření sama o sobě nestačí. Abyste úspěšně snížili hladinu celkového cholesterolu a také toho „zlého“ LDL, potřebujete naopak zvýšit „dobrý“ HDL. Ten pomáhá čistit stěny cév od uloženého cholesterolu, a krev může snáze téci.

Čím je cholesterolu ve stěnách cév více, tím hůře proudí krev. Do rodiny tzv. krevních tuků kromě cholesterolu patří ještě triglyceridy, které v lidském těle slouží jako zásobárna tuků. Jsou důležité pro správnou činnost svalů, kde fungují jako zdroj energie. Bohužel jejich větší část se ukládá na „horší časy“ v podobě tukových polštářů.

Pokud jich je v krvi větší množství, mohou mít stejně negativní dopady jako zvýšený LDL cholesterol. Na ně mají příznivý vliv tzv. omega-3 mastné kyseliny. Studie však prokázaly, že snižují pouze hladinu triglyceridů, ale koncentraci LDL cholesterolu významněji neovlivňují.

Jak snížit cholesterol?

Pokud vás trápí celková hladina cholesterolu a zejména zlý LDL, pomoci vám mohou léky či doplňky stravy. Pokud máte hladinu příliš vysokou, nejspíše se nasazení a užívání léků nevyhnete. Mějte však na paměti, že jakmile vám jednou lékař léky (např. statiny) předepíše, není cesta zpět. Budete je brát do konce života.

Máte-li však cholesterol jen mírně zvýšený, měli byste se pokusit udělat vše, abyste se lékům vyhnuli. Pravidelně si sledujte hladinu cholesterolu v krvi, a pokud začne stoupat nad doporučenou hodnotu, zlepšete složení stravy a zejména pak tuků ve stravě.

„Pacient musí začít dodržovat nízkocholesterolovou dietu. Další možností, jak zlepšit hladinu cholesterolu v krvi, je zařadit do stravy potraviny a doplňky výživy obsahující rostlinné steroly. Nízkocholesterolová dieta doplněná rostlinnými steroly má totiž výrazně lepší výsledky,“ říká doktor Suchánek. „Vysokou účinnost rostlinných sterolů na snížení hladiny cholesterolu prokázaly četné lékařské studie a jsou celosvětově velmi používané,“ dodává Suchánek.

Rostlinné steroly totiž dokážou blokovat vstřebávání cholesterolu z potravy, což následně vede k poklesu jeho hladiny v krvi. Kde je hledat? Nejčastěji se rostlinné steroly získávají z rostlinných olejů. Pokud jsou přijímány v margarinu, je příjem doporučené funkční dávky současně podmíněn příjmem určitého množství tuků, což vyřazuje některé pacienty.

Například ty s obtížemi při trávení tuků. Někteří lidé také mají neodůvodněnou nedůvěru k margarinům jako celku, a tak jsou pro ně vítanou alternativou doplňky stravy obsahující rostlinné steroly. Pokud s užíváním současně upravíte svůj jídelníček a začnete sportovat, můžete dosáhnout snížení celkové hladiny cholesterolu i o více než 30 procent, a to naprosto přirozeným způsobem a bez nežádoucích účinků.