Domácí péče někdy pomůže víc než pobyt v nemocnici

Zdraví 13. ledna 2014

Úraz nebo vážná nemoc můžou hupnout na kohokoli. Ale i když to udělá, není vždy, a to ani při vážnějších stavech, nutné ležet v nemocnici. Můžete totiž využít tzv. domácí péči.

Hodně lidí o ní ještě neslyšelo. A hodně z těch, kteří ji znají, si ji spojuje jenom s péčí o seniory. Omyl - týká se lidí jakéhokoli věku. A co víc - při splnění určitých podmínek je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

URČENA PRO KOHOKOLI

Rozhodně si ale domácí péči nepleťte s nějakým typem pečovatelské služby. Domácí péče je o odborných službách.

Určena je pro kohokoliv, kdo vyžaduje zdravotní péči, ale jeho pobyt v nemocnici či docházení do ambulance není racionální. Vhodná je tedy například ve chvílích, kdy jsou potřeba pravidelné injekce, infuze, odborné ošetření nebo rehabilitace, cévkování, odběr krve a podobně.

DOMA JE DOMA

I podle lékařů má domácí péče velké výhody. „Když je například dítě závislé na parenterální výživě (výživa do žíly - pozn. red.) či na umělé plicní ventilaci a muselo by zůstat v nemocničním zařízení, tak je možná domácí péče.

Malý pacient tedy zůstává se svými blízkými, v domácím prostředí, není vystaven nozokomiálním (tzv. nemocničním - pozn. red.) nákazám, nemluvě o finančních nákladech, které jsou v domácí péči podstatně nižší,“ říká Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR a lékař pro intenzivní péči ve VFN.

JEN NA PŘEDPIS

Na domácí péči se musíte domluvit s praktickým nebo, v případě končící hospitalizace v nemocnici, s ošetřujícím lékařem. Pouze oni ji mohou vypsat. Praktický lékař na maximálně tři měsíce (ale i opakovaně).

Ošetřující lékař na maximálně 14 dnů, její prodloužení už musí jít opět přes lékaře praktického. Rozsah pojišťovnou hrazených služeb je na uvážení doktora. Maximálně ale pojišťovny proplácejí tři hodinové návštěvy denně.

Případné navýšení musí povolit revizní lékař a povolováno je pouze u výjimečných diagnóz. Pokud tedy domácí péči požaduje např. ambulantní specialista (třeba kvůli diabetologickým odběrům), musí požádat praktického lékaře, aby ji naordinoval.

Co na to odborník?

FERDINAND POLÁK, NÁMĚSTEK PRO ZDRAVOTNÍ PÉČI MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR A LÉKAŘ PRO INTENZIVNÍ PÉČI VE VFN (WWW. MZVCR.CZ)

V případě, že váš příbuzný prodělal nějaké závažné onemocnění či úraz (infarkt myokardu, mozkovou mrtvici, zlomeninu stehenní kosti, ale i mnoho jiných situací) a vy máte zájem o domácí péči, obraťte se na svého praktického lékaře nebo ošetřujícího lékaře v nemocnici. Ti by vám měli pomoci s výběrem kvalitní agentury domácí péče. Nebo si můžete takovou agenturu najít sami. I zde platí, že některé jsou výborné a některé poněkud horší. V případě, že nebudete s kvalitou poskytovaných služeb spokojeni, nebojte se ozvat a agenturu případně vyměnit. Jde o vaše zdraví.

domácí péče

Pro malé pacienty je domácí péče velkou výhodou,

foto: