VIDEO: Nenechte se obalamutit fast foodem

Zdraví 5. prosince 2013

Nachystat si jídlo v pohodlí domova není takový problém, ale někdy člověk prostě nestíhá, a pak je odkázán na bagety z benzinek nebo zamíří do rychlého občerstvení. Dá se v nabídce zvolit i rozumnější varianta? A jaké jídlo s sebou na cesty je nejvhodnější? V dalším díle videoseriálu Vím, co jím vám poradí specialisté na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Ideální jídlo na cesty není řízek mezi dvěma chleby, ale podle dietoložky Karolíny Hlavaté je to například „nakrájená zelenina a ovoce, kostičky sýra, jogurtový nápoj, křehké chleby a samozřejmě dostatek neenergetických nápojů.“ Nejlepší je samozřejmě čistá neperlivá voda. „V případě, že nemáte možnost si vzít jídlo s sebou, mějte alespoň jasný plán, co si koupíte. Pak nesáhnete u čerpací stanice po bagetě, ale koupíte si mléčný nápoj,“ radí dietoložka.

Denní energetický příjem v jediném jídle

„Potraviny typu fast foodu jsou oblíbené, jsou chutné, což je dané vysokým podílem tuku. Nicméně jejich výživová hodnota je velice nízká, mají vysoký podíl jednoduchých sacharidů, chybí jim vláknina, ale zato mají velký podíl sodíku," říká Karolína Hlavatá. Jídlo z fast foodu člověka moc dobře nezasytí.

Není problém sníst několik hamburgerů, velké hranolky a přijmout energii, která by jinak vystačila na celodenní redukční jídelníček. Taková lahůdka v podobě hamburgeru, hranolek a velkého sladkého nápoje může mít až 6000 kJ, což by měl být pro některé lidi energetický příjem na celý den. Z takového jídla sice přijmete hodně energie, ale porce jsou to malé, a brzy dostanete opět hlad.

Můžete-li, takovému jídlu se raději vyhněte. Pokud do nějakého fast foodu přece jen zavítáte, vybírejte pečlivě a nebojte se říct, že nechcete majonézu. Relativně nejvhodnější volbou z nabídky může být například wrap. „Je tam grilované kuřecí maso, zelenina a bez majonézy je to vcelku vyvážené a málo kalorické jídlo," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Další tipy a několik receptů najdete ve videu: