VIDEO: Jíst zdravě a ještě ušetřit? To mě zajímá

Zdraví 10. prosince 2013

Kvalita, nebo kvantita? A znamenají kvalitní potraviny výraznější zásah do peněženky? Zdravá strava přijde řadě lidí příliš drahá, ale není to pravda. I za málo peněz se dá nakoupit a uvařit nutričně vyvážené jídlo. Jak na to, ukážou v dalším díle videoseriálu Vím, co jím odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Ušetříte až 30 %

Petr Havlíček je přesvědčen o tom, že „když se člověk stravuje nutričně vyváženou a kvalitní stravou a jí jenom to, co skutečně potřebuje, ušetří až 30 % měsíčních nákladů za jídlo.“

Jak je to možné? Řada lidí se totiž přejídá nutričně nehodnotnými potravinami – mají proto pořád hlad a sní toho mnohem více. Tím pádem utratí více peněz.

Drahou šunku, nebo gothaj?

Příkladem je třeba kvalitní šunka ve srovnání s gothajem. „Šunka nám poskytne na 100 gramů zhruba 18 gramů čistých svalových bílkovin a gothaj jen 9 gramů. 100 gramů šunky nás vyjde na dvacet korun, a to samé množství gothaje na deset korun. Abychom tedy získali stejný podíl bílkovin, musíme sníst až 200 gramů gothaje, který nás pak vyjde také na 20 korun," vysvětluje Havlíček.

Hlídejte si sezonu

Ovoce a zelenina má nižší cenu ve své hlavní sezoně. Klidně si jich nakupte více a vyrobte si nějaké jídlo do zásoby. Nebo si je můžete i sami pěstovat.

„Některé druhy si zamrazte nebo zavařte, v zimě se vám budou hodit," radí dietoložka Karolína Hlavatá. Například z přebytku rajčat, paprik a cibule si můžete vytvořit čalamádu, která bude ideální na lečo.

Pozor na levné potraviny

Nezapomínejte, že levné potraviny bývají často nekvalitní (např. trans-mastné kyseliny v levných zmrzlinách, sušenkách a čokoládě, vysoký obsah tuku v uzeninách).

O chuti ani nemluvě. Určitě si více pochutnáte na menším steaku z libového masa než na půl kilogramu tučného bůčku.