Taky každý měsíc vraždíte manžela?

Zdraví 20. listopadu 2017

Rozhodně je pravda, že ženy mají své dny. Ale taky je pravda, že za to prostě nemůžeme.

Některá je pár dní před příchodem menstruace přehnaně úzkostlivá, jiná plačtivá, další agresivní. Štve nás doslova kdeco: šmouha na tapetě, nával v tramvaji, manžel u televize...

Je to daň za naši ženskost: hormony, které řídí menstruační cyklus, prostě někdy nepříznivě zasahují do dalších pochodů v těle.

Prý ženské vrtochy

Žena menstruuje tři až čtyři desítky let svého života. Za tu dobu prožije několik stovek krvácení, jejichž průběh řídí pohlavní hormony. V několika posledních generacích však náš organismus ovlivňuje spousta faktorů - od nekvalitního životního prostředí, plného hluku a škodlivin ve vzduchu i vodě, přes špatné stravování, kouření, stres až po nedostatek pohybu a spánku. To vše přispívá k poruchám pochodů v těle, ty hormonální nevyjímaje.

Není tak divu, že ženy často trpí takzvaným premenstruačním syndromem, který má mnoho fyzických, ale i psychických příznaků. „Ty byly dříve považovány za ženský vrtoch a ústup obtíží s počátkem menstruačního krvácení byl klamně vnímán jako následek očišťující funkce menstruace,“ říká MUDr. Dagmar Makalová, pražská gynekoložka.

Ve skutečnosti PMS souvisí s nerovnováhou estrogenu a progesteronu, hlavních hormonů vaječníků. Tato porucha rozjíždí na sebe navazující chemické reakce, které vedou k PMS.

Kde útočí premenstruační syndrom:

  • Psychika: plačtivost, náladovost, vztek, lítostivost. Hektický styl života vytváří tlak na ženskou psychiku, která je v době před menstruací obzvlášť citlivá.

  • Hlava: bolesti, zhoršené akné. Spotřeba krycího pudru na „strašnou“ pleť plnou pupínků bývá před menstruací obzvlášť velká.

  • Prsa: bolesti. Prsa jsou před menstruací jakoby nateklá, bradavky mohou být na dotek dokonce bolestivé.

  • Chuť k jídlu: přejídání, nadýmání, průjmy, zácpa. Hormony působí na chutě k jídlu, ale také na trávicí ústrojí a na funkci střev. Některé ženy trpí před menstruací zácpou, jiné si naopak stěžují na příliš časté vyprazdňování.

  • Tělo: otoky. Zadržování vody je před menstruací pravidlo. Vedle otoků je důsledkem také přechodně stoupající hmotnost, což ženy dost stresuje.

Vydržel by to chlap?

Odhaduje se, že s bolestivou menstruací se někdy během života potýká až 75 % žen. Bolesti přicházejí třeba i dva až tři dny před začátkem měsíčků. Obvykle je cítíme v podbřišku, ale mohou vystřelovat i do zad nebo do nohou.

Někdy se přidávají pocity na zvracení, pocení, průjmy, častější močení, bolesti hlavy a výjimečně i kolapsové stavy. To bychom chtěly vidět, jak by to každý měsíc vydržel muž!

„Teorií, proč bolest vzniká, existuje více. Leckdy nastupuje už s prvními ovulačními cykly a bývá utlumena porodem. S věkem se zmírňuje. Příčiny ale mohou být i organické, nejčastěji bolestivou menstruaci způsobuje pánevní endometrióza čili výskyt buněk děložní sliznice i v jiných orgánech,“ vypočítává gynekoložka MUDr. Martina Hourová.

Organické příčiny bolesti se řeší chirurgickými zákroky, ostatní podáváním hormonů. Vy sama je ale můžete ovlivnit také změnou životního stylu.

To znamená mít pravidelný denní režim, více se pohybovat, cvičit a méně sedět, ozdravit jídelníček, omezit solení, pít neslazené nápoje, vyhýbat se kofeinu a pití černého čaje. A samozřejmě nekouřit. Ale to přece víte.

A abychom na závěr tu odbornost trochu odlehčili, tak jeden výstižný vtip:

Víte, proč žena, když má menstruaci, vaří polívku ve dvanácti hrncích?

Protože ve dvanácti hrncích!!!