Zdravé a voňavé koření

Zdraví 17. 3. 2014

Koření nejen že nám dokáže krásně provonět jídlo či byt, ale dokáže i léčit! Jaké blahodárné účinky na lidské zdraví má?

7. Muškátový oříšek

koření
zdroj: Thinkstockphotos.com

Domovem muškátového oříšku je Indonésie. Vlastně se nejedná o skutečný oříšek, ale o pecku plodu muškátovníku vonného. Z kuchyně ho známe z různých kořenicích směsí. Najdeme ho v koláčích, pernících, cukroví, ale také v paštikách nebo uzenině.

Už ve staré Číně se muškátový oříšek používal při léčbě zažívacích potíží. Látky v něm obsažené totiž podporují trávení a působí proti nadýmání a křečím. Pomáhá také při nespavosti a astmatu. Vždy ho užíváme jen „na špičku nože“, ve větším množství může způsobit zdravotní potíže, dokonce otravu.