Jste těhotná? A posloucháte své miminko?

Zdraví 6. ledna 2014

Představte si, že ležíte jen tak na pohovce, v uších sluchátka, ale místo písniček posloucháte tlukot srdíčka a pohyby vašeho nenarozeného miminka. Ještě před pár lety něco nemožného, dnes zábava, která rychle nabírá na popularitě.

O čem že je vlastně řeč? O chytrém přístroji, který vypadá jako discman – přenosný přehrávač cédéček, který byl hitem před deseti patnácti lety.

Nazývá se kapesní fetální doppler, jež na bázi UV vln o frekvenci 2 MHz zachycuje srdeční činnost dítěte, zesiluje ji a převádí do slyšitelné podoby.

Skládá se ze sondy, která se přikládá na gelem potřené bříško, malého přístroje, který signály zpracovává, a portů pro připojení sluchátek. Srdeční tep, pohyby, kopance, dokonce i škytání nenarozeného potomka tak můžete poslouchat společně s budoucím tatínkem, babičkou nebo kamarádkou.

PRO POBAVENÍ I POCIT KLIDU

Těmto přístrojům však nefandí pouze těhotné ženy, ruce pryč od nich nedávají ani odborníci.

Jaké potraviny je vhodné jíst v těhotenství:

zelenina

Zdravá strava = základ zdraví!

foto:

  • Listová zelenina – obsahuje železo a kyselinu listovou, která je nezbytná pro růst a vývoj plodu.
  • Mrkev – zelenina a ovoce oranžové barvy obsahují vitamin A, který je důležitý pro oční zdraví a růst a vývoj dítěte.
  • Fazole – pravidelnou konzumací snížíte hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a stabilizujete hladinu cukru.
  • Olivový olej – je bohatý na omega3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj mozku.
  • Ovesné vločky – jsou lehce stravitelné, bohaté na vlákninu.

Zároveň ale budoucí maminky nabádají, aby se předtím, než začnou přístroj používat, poradily se svým gynekologem, který jim vše vysvětlí – např. to, co různé projevy miminka znamenají, aby si je mylně nevykládaly.

Nevíte, pro jaký typ přístroje, pomocí kterého budete kontrolovat zdraví vašeho dítěte, se rozhodnout? Mezi těhulkami je v současnosti nejoblíbenější přístroj AngelSounds nebo kapesní doppler SHD- 3001.

Oba jsou malých rozměrů, takže je můžete nosit stále při sobě a použít (přibližně od 12. týdne těhotenství), kdykoli vás napadne.

Dalším plusem je, že na přístroj můžete nahrát tlukot vlastního srdce, na který je miminko zvyklé, a pouštět mu ho po narození, když bude neklidné nebo nebude moci usnout, či naopak – nahrát si zvuky miminka a uchovat si je jako pěknou vzpomínku na toto nádherné období.

ODBORNÁ VYŠETŘENÍ NENAHRADÍ

Přestože jsou tyto přístroje chytrou pomůckou a pro budoucí maminku představují určitou dávku klidu a jistoty, že je miminko v pořádku, rozhodně nenahradí pravidelné lékařské prohlídky, které by těhotné ženy neměly zanedbávat.

vyšetření

Jaká vyšetření vás čekají?

foto:

Jaká vyšetření a kdy jsou tedy v průběhu těhotenství nutná?

6. až 8. týden: vyšetření ultrazvukem, jež potvrdí, že jste skutečně těhotná a zda je zárodek uložený v děloze

10. týden: vstupní těhotenská prohlídka, jež zahrnuje kompletní vyšetření (rozbor moči, krevní obraz, tlak atd.), ultrazvuk, cytologii a kolposkopické vyšetření hrdla dělohy

12. až 13. týden: screening, ultrazvuk, sleduje se růst dělohy

16. týden: triple test (zjišťují se možné vývojové vady plodu a zkoumají se hodnoty hormonů v těle) + všechna vyšetření jako u předešlých kontrol

20. týden: velký ultrazvuk, kontrola srdeční akce plodu, dítěti se měří jednotlivé části těla, zjišťuje se uložení placenty a množství plodové vody

24. až 25. týden: glukózový test

30. až 32. týden: screening, vyšetření děložního hrdla + všechna vyšetření jako u předešlých kontrol

36. týden: běžná prohlídka (krevní obraz, protilátky u matky, rozbor moči, kultivace z pochvy)  37. týden: lékaři kontrolují, jak se připravují porodní cesty, zda má dítě správnou polohu, hlídají jeho srdeční činnost. Vyšetřuje se moč, zjišťuje se tělesná hmotnost matky, provádí se ultrazvuk.

Vlasta 1/2014 2

Jak se na trend "andělských přístrojů" dívají naše celebrity? Slyšely už o něm? Přečtěte si v nové Vlastě 1/2014!