Hubnutí ve spánku aneb Štíhlejší bez práce

Zdraví 28. března 2017

Když se vám podaří využít svého biorytmu, můžete ve spaní spálit daleko víc tuku než dřív, a tak ztratit až šest kilo za tři měsíce.

Německý výzkumník Detlef Pape tvrdí, že tělo v noci samo o sobě spaluje tuky, takže my ho můžeme přinutit pracovat pro tento cíl ještě víc.

V noci naše buňky mění své pracovní zaměření, z denní látkové výměny na noční regenerační program, aby si tělo odpočinulo a také se obnovovalo. Detlef Pape říká, že ve fázi hlubokého spánku vyplaví tělo svůj největší spalovač tuku, což je růstový hormon.

Ten spotřebovává tělesnou energii a bere ji z tukových polštářků, pokud tedy toto spalování není ničím přerušeno – například tím, že jsme příliš pozdě večer snědli hodně sacharidů. To totiž znamená zastavení spalování tuků až na pět hodin. Pokud se to nestane, spotřebuje tělo za noc až 100 gramů tuku.

večer

Večer si těstoviny odpusťte.

zdroj: Thinkstockphotos.com

NAJDĚTE SVŮJ RYTMUS

  • 6 až 8: Stoupá krevní tlak, srdeční rytmus a hladina adrenalinu, krevní cukr je na minimu.
  • 8 až 10: Skvělý čas na úkoly, které vyžadují pozornost, ale pozor – obranyschopnost těla je slabá.
  • 10 až 12: V tomto denním období jsme nejvýkonnější.
  • 12 až 15: V těchto hodinách jsme nejvíce odolní proti bolesti, proto je to vhodný čas třeba na návštěvu zubaře.
  • 15 až 17: Znovu stoupá výkonnost, dech a pulz jsou ale na nejvyšším stupni, což znamená, že se snáze než dopoledne dostanete do stresu.
  • 17 až 19: Nejlepší čas pro vytrvalostní trénink, protože svalstvo a spalování tuku je pozdě odpoledne a večer nejvýkonnější.
  • 19 až 21: Myšlení se zpomaluje, ale smyslové orgány, tedy oči, uši a nos, jsou v pohotovosti.
  • 21 až 23: Při setmění se vyplavuje spánkový hormon melatonin. Od té doby je trávení zpomaleno, takže co teď sníte, bude v žaludku ležet dlouhé hodiny.
  • 23 až 01: Nejlepší doba pro spánek, je dvojnásobně účinný proti jiným hodinám.
  • 01 až 03: Pomalu odchází nejhlubší spánek, krevní tlak, látková výměna a teplota je na denním minimu.
  • 03 až 06: Tělo i mozek je nejslabší, ale zato se rodí nejvíce dětí.

Na noční spalování nemá ovšem vliv jen naše večeře, ale i to, jak se chováme po celý den. Úlohu hraje potrava, ale také množství a druh pohybu. Důležité je proto opět pravidlo dodržování tří hlavních jídel a také jejich složení.

SNÍDANI SNĚZ SÁM

Detlef Pape ovšem doporučuje něco, co se asi nebude většině odborníků na stravování líbit: pauzy mezi hlavními jídly pět hodin a mezi tím žádné mlsání. Tak bude zaručeno, že mezi jídly klesne hladina krevního cukru.

Jeho další doporučení je jistě správné: věnujte pozornost snídani. Staré pravidlo „Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli“ má hodně velkou pravdu.

Ačkoli jste o tom nevěděla, vaše tělo celou noc pracovalo, muselo zásobovat všechny orgány kyslíkem, přepumpovat litry krve, dodávat cukr do mozku a udržovat tělesnou teplotu. To všechno ho stojí spoustu energie a tu mu musíte ráno zase dodat. Touží po sacharidech v podobě pečiva, ovoce nebo müsli.

Detlef Pape radí vyhnout se živočišným bílkovinám, takže chleba s margarínem, marmeládou, medem nebo ovocem, případně vegetariánskou pomazánkou jsou OK.

Dovoleny jsou oříšky, müsli, zelenina, zrní všeho druhu. Ale mléčné výrobky nahraďte ovocnou šťávou nebo sójovými produkty. Důležité je nesnídat příliš dlouho poté, co vstanete. Protože když budete otálet, nastaví se látková výměna automaticky na nižší stupeň, aby si tělo chránilo tukové zásoby.

spánek

Zelenina, oříšky či müsli vám pomohou zhubnout.

zdroj: Thinkstockphotos.com

OBĚD NEŠIĎTE, VEČEŘI ANO

V poledne se také najezte dosyta a nejlépe, když budete mít stejné množství bílkovin a sacharidů. Přes den má totiž tělo dost příležitostí přijatou energii spotřebovat.

Můžete si dát třeba těstoviny nebo rýži s rybou či masem. Když máte potřebu jíst sladkosti, teď je ta správná chvíle, ale pijte zásadně nápoje bez cukru. Právě ty (ať už je to cola, nebo mléčné koktejly) vyvolávají inzulinový skok. Nejlepší je voda nebo čaj, můžete i kávu.

Večer rozhodně zapomeňte na mlsání a na jídla, která obsahují hodně sacharidů – takže žádné těstoviny nebo pizza, protože ty už by se nespotřebovaly, jen uložily do tukových zásob.

Večeře nejvíc rozhoduje o tom, kolik energie v noci spálíte. Jezte hodně bílkovin, nejlépe ryby, nízkotučné maso, mléčné výrobky, k tomu saláty.

Zakázané jsou přílohy jako rýže, těstoviny, brambory i pečivo. Taky žádné brambůrky nebo arašídy, žádné čokoládičky, ale ani sladké ovoce.

Mezi večeří a okamžikem, kdy si jdete lehnout, by měly uplynout aspoň tři hodiny. Nebojte se, když prý budete dodržovat tento plán celý den, nebudete mít večer chutě ani hlad. A v noci budete hubnout!