HEAT aneb Projděte se k štíhlé postavě

Zdraví 7. února 2017

Žádný pohyb není pro člověka přirozenější než chůze! A když pomocí ní můžete zformovat tělo a shodit přebytečná kila, není co řešit!

Jistě to znáte: stojíte před zrcadlem a kritickým zrakem pozorujete své tělesné proporce. Svaly na nohách jsou ochablejší než loni, na bříšku přibyl nový faldík, boky se obalily další vrstvou tuku a kvůli povoleným pažím ukládáte tílka na dno šatního šuplíku.

Připadáte si tak trochu jako Bridget Jones a tělo navlékáte do nevzhledného volného oblečení. Přitom byste tak ráda nosila džíny, upnuté svetříky či vypasovaná sáčka jako vaše štíhlejší kolegyně a kamarádky! Ptáte se, v čem je tajemství jejich dokonalé postavy? Věřte nebo ne, taková věda to zase není.

PRO NAMAKANCE I TINTÍTKA

Nemáte kondičku jako vrcholoví sportovci a, co se věku týče, přechod klepe na dveře? Nevadí! HEAT program (zkratka z High Energy Aerobic Training), který je momentálně největším tahounem mezi aerobními aktivitami ve fitness, byl navržen tak, aby ho zvládl opravdu každý.

„Cvičení je pro všechny, kteří touží po štíhlé postavě a chtějí si udržet zdraví a kondici. Nezáleží na věku, pohlaví ani fyzické výdrži,“ říká trenérka Hanka Kynychová.

KROK ZA KROKEM

A o co tedy v HEAT programu jde? Jednoduše řečeno o chůzi. Ta probíhá na speciálním pásu Maxerrunner a má simulovat horské podmínky v prostředí fitness centra. Můžete si na něm nastavit intenzitu, délku kroku, sklon kopce, rychlost chůze, odpor a další parametry.

Záleží tedy pouze na vás a vašem aktuálním zdravotním stavu, jak náročné cvičení zvolíte. Pak už jen chodíte a chodíte, celých 45 minut.

Co na to odborník?

INSTRUKTOR MICHAL PIETRAK

Jaké tělesné partie můžeme při cvičení HEAT zeštíhlit?

Jelikož cvičení HEAT vychází z chůze a při této pohybové aktivitě zapojujete celé tělo, zeštíhlení se odrazí na všech proporcích postavy. Perfektně zmenšujete objem břicha, boků, hýždí i stehen. Je ale velmi důležité, aby pohyb probíhal v tzv. aerobní zóně (při tepové frekvenci 50 až 75 % maximální tepové frekvence), ve které dochází ke spalování tuků. Tu zjistíte, když od čísla 220 (muži 240) odečtete váš věk. Při shazování kilogramů je kromě pohybu důležitá také úprava jídelníčku.

Po kolika lekcích se dostaví první výsledky?

Fyziologický odraz nějaké změny (úprava tepové frekvence, zlepšení funkce kardiovaskulárního a respiračního systému atd.) je patrný již po dvou až třech měsících, pokud na HEAT chodíte aspoň třikrát týdně. Ale pocitové změny jsou patrné už po dvou až třech lekcích. Zlepší se vám koordinace pohybu, stereotyp chůze, rychlost a záběr kroku. A samozřejmě se dostaví dobrý pocit z toho, že se vůbec pravidelně hýbete a že pro sebe něco děláte.

Co si vzít s sebou na první lekci?

Není na tom nic složitého. Sportovní oblečení, volnočasové oblečení, sportovní obuv, nejlépe běžeckou tréninkovou, ručník a velkou lahev s vodou.

Budou mě druhý den bolet svaly?

Nemělo by vás bolet nic, jelikož budete chodit v nízké, tedy spalovací zóně. Vaše tělo se namáhá jen do zdraví prospěšné míry.