VIDEO: Vypočtěte si energii!

Zdraví 16. března 2017

Víte, kolik energie přijímáte a kolik jí zase vydáváte? Spousta lidí o tom nemá sebemenší ponětí. I to je důvod, proč se v České republice neustále zvyšuje počet lidí s nadváhou a obezitou. Dokonce i mezi dětmi. Jak se vyhnout zbytečně vydatným zdrojům energie a jak se orientovat na obalech potravin, poradí v dalším díle videoseriálu Vím, co jím odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Vyrovnaná bilance

Doporučený energetický příjem závisí na věku, pohlaví, výši fyzické aktivity a samozřejmě na aktuálním zdravotním stavu. „Optimální, ale zároveň v dnešní době nejtěžší je udržovat vyrovnanou energetickou bilanci. To znamená, že příjem energie je v rovnováze s jejím výdejem,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Pohyb je základ

Energii vydáváte při řadě různých činností – při úklidu, při chůzi do práce, ale třeba i ve spánku. To všechno si můžete do svého celodenního výdeje započítat, ale bez pohybu je to většinou pro hubnutí málo. 

„Pohyb je nedílnou součástí životního stylu. Nemusí se jednat o vrcholové výkony, denně postačí 30 minut rychlejší chůze. Za tuto dobu vydá člověk, který váží 60 až 70 kilo, přibližně 700 kJ. To je čtyřikrát tolik energie, než by vydal, kdyby seděl doma,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Jak se orientovat v obchodě? Čtěte pozorně obaly

Na obalech bychom si měli všímat především energetické hodnoty jak na 100 gramů, na 100 mililitrů, tak na doporučenou porci. „U sacharidů sledujeme celkový obsah sacharidů i obsah jednoduchých sacharidů (cukrů).

Samozřejmě čím vyšší podíl jednoduchých sacharidů, tím je potravina více doslazená, a my do sebe dostáváme zbytečnou energii navíc. Při výběru vhodných potravin sledujeme i obsah tuku, a to jak celkového, tak zastoupení jednotlivých mastných kyselin,“ dodává dietoložka Karolína Hlavatá.

Orientujte se podle loga

Energetická hodnota je uváděna v podstatě na všech výrobcích. Pokud se ale v hodnotách ještě nevyznáte, můžete se orientovat podle loga Vím, co jím.

To hodnotí obsah energie u potravin, jako jsou ovocné džusy, hotové pokrmy a polévky, omáčky, dochucovadla, snacky – popcorn, slané tyčinky, čokoláda, sušenky, dortíky, zmrzlina a nápoje. Právě slazené nápoje jsou často opomíjeným zdrojem energie.

Pozor na alkohol! S mírou konzumujte i džus

Jedno dvanáctistupňové pivo obsahuje tolik energie jako 40 gramů uherského salámu. U coly vyšší příjem energie lidé očekávají, málokdo ale ví, že zhruba srovnatelné množství je i v džusech. „Ve dvou dekagramech těchto nápojů najdete až 9 kostek cukru,“ varuje Petr Havlíček.